Olen aina ollut koiraihminen, tai olin vuoteen 2010 asti. Silloin elämääni tassutteli Neiti Ylppö. Koiraihminen ehkä siksi, että lapsena olin todella allerginen kissoille ja vierailu cornish rex -kasvattajatädilni sai jo ulko-ovella nenän tukkoon ja silmät vuotamaan. Allergia varmistettiin vielä allergiatestillä ja näin oli mustaa valkoisella. Meni vuosia, etten juurikaan ollut tekemisissä kissojen kanssa, eikä allergia siten päässyt vaivaamaan.

Avomieheni on aina ollut kissaihminen, hänen lapsuudenkodissaan oli maatiaiskissa Pilkku ja haaveissa ottaa aikuisiällä oma kissa. Meillä asia jäi allergiani takia aina takavasemmalle.

M
ies oli lukenut lehdestä rodusta nimeltä bengali. Hän päätti, että tuollainen täytyy joskus saada. En muista tarkkaan, miten ja milloin aloimme vakavasti harkita kissaa, mutta pitkään rotusivuja selanneena bengali oli selvä valinta.


Selailimme eräänä iltana Suomen bengalikissat ry:n pentulistaa ja siellä ilmoitettiin juuri syntyneestä Bombay-Dreams -kissalan pentueesta. Allergia ei ollut vaivannut enää moneen vuoteen kovin näkyvästi, joten uskalsimme ottaa riskin. Pian olimme katselemassa ihania bengalinpentuja! Samalla käynnillä varasimme pentueen pienimmän tytön, Bombay-Dreams Soman, tunnetummin Neiti Ylpön.bengalipennu_ja_neiti_ylppo


Ai se on poika?” Ei ole poika ei. Avomieheni oli päättänyt, että kun kissan joskus hankkii, nimeksi tulee Ylppö. No, meille tuli kissa ja vaikkakin tyttökissa, nimettiin se silti Ylpöksi.

Ylppö on tyypillinen bengali: kaikki kiinnostaa, kaikkea pitää päästä katsomaan ja koskemaan. Mitään arjesta poikkeavaa ei saa tehdä ilman Ylpön auttavaa tassua. Koska en ole ollut kissaihminen, oli kissan jatkuva läsnäolo ja hyperaktiivisuus jopa hermoja raastavaa. Nykyisin olen tottunut ja ajoittain jopa iloinen saamastani ”avusta”. Miten kissa voikaan olla kiinnostunut ja onnellinen pienistä arjen asioista.


neiti_ylppo_korissa


Yhden vuoden ikää lähestyessään Ylpön käyttäytyminen alkoi jostain syystä muuttua. Ihmisten jalkoihin hyökkäily oli lähes päivittäistä. Riittävästä aktivoinnista ei ollut puutetta, sillä leikitimme ja ulkoilutimme sitä välillä ihan uuvuksiin. Bengali-ihmiset neuvoivat ottamaan kissalle kaverin, jotta se saisi purkaa energiaansa toiseen kissaan.


Eihän meille toista kissaa voi ottaa, ajattelin. Mutta toisaalta miksipä ei? Kyllä kaksi kissaa menisi siinä
missä yksikin. Löysin taas itseni selaamasta bengaliyhdistyksen pentulistaa. Sattumalta Starglitters-kissalassa oli kesäkuussa 2011 syntynyt viiden suloisen kissan pentue, kaksi ruskeatäplikästä ja kolme valkeaa. Yhtään aikailematta otin yhteyttä kasvattajaan ja vapaana olikin vielä täplikäs himalajanaamiotyttö, juuri sellainen kuin olin unelmoinut! Kolme kuukautta ja Starglitters Snowflake alias Stella muutti meille. Ylpön hyökkäily loppui siihen päivään.


stella_sinisilma


stella_hienona


Stella on Ylpön vastakohta, rauhallinen ja harkitseva. Välillä mietin, onko Stella sittenkin jotain muuta rotua bengalin valepuvussa. Tytöt eivät ole koskaan olleet niin läheisiä toisilleen, että nukkuisivat toistensa kyljessä kerällä, mutta jokapäiväinen bengaliformula, ruokailu ja muu oleminen sujuu kuitenkin yhteisymmärryksessä. Olen iloinen, että päätimme ottaa toisen bengalin.


pienta_kinaa_kahdestaan


Ei ikinä kissanäyttelyyn, vannotin. Kerran kokeilin, kun Ylppö oli 1-vuotias, enkä ole pystynyt lopettamaan. Toisessa näyttelyssään Ylppö yllätti minut olemalla sekä värin paras että tuomarin paras edustaen bengaleita paneelissa. Kolmas näyttely ei sitten sujunutkaan niin kuin elokuvissa ja stressi sekä muut kissat olivat liikaa Ylpön hermoille. Se ei selkeästi nauttinut koko touhusta ollenkaan. Ylppö valmistui Premieriksi, ja päätin lopettaa sen näyttelyuran siihen. Näyttelyiden sijaan Ylppö on keskittynyt muihin PR-tehtäviin, kuten Kissojen Suomi -kirjan valokuviin ja eläinkaupan rotuesittelypäiviin.

Stella on kartuttanut reilun viiden vuoden ikään mennessä kiitettävästi näyttelykokemusta. Hieman arka neito muuttuu näyttelyssä viehättäväksi mitään pelkäämättömäksi kuningattareksi. Stella on aina ollut näyttelyssä hyväkäytöksinen, eikä omistajankaan tarvitse siten jännittää. Stella valmistui lokakuussa 2013 FIFé:ssä (Fédération Internationale Féline) ylimpään eli Supreme Premier -titteliin. TICA-puolella (The International Cat Assosiation) Stella saavutti vuonna 2015 ensimmäisenä bengalina Suomessa TICA Regional Winner -tittelin. Tähän mennessä näyttelypäiviä on kertynyt jo kuutisenkymmentä. 


stella_kera_palkintojen


Nyt on kulunut yli kuusi vuotta yhteiseloa bengalien kanssa, eikä allergia ole enää vaivannut. En osaa sanoa, onko allergiavapaa elämä siedätyshoidon ansiota vai onko kissa-allergia poistunut iän myötä.


neiti_ylppo_ja_talouspaperirulla


neiti_ylppo_korkeuksissa


Vauhtia ja vaarallisia tilanteita näiden ihanien täplätyttöjen kanssa ei puutu. Moni ihmettelee, kuinka ehdin kameran kanssa aina sinne missä tapahtuu. Minulle onkin kehittynyt aivan erityisen hyvä bengalikuuloaisti, ”Jahas, nyt tapahtuu ja kohta putoaa!”. Kyllä elämä olisi tylsää ilman näitä kahta täpläformulaa!


 

Teksti ja kuvat: 

Ylpön ja Stellan väsymätön palvelija Anni Mäntynen,
tietoja päivitetty 19.8.2016


Ps.
Puuhia ja kuulumisia voi seurata Täplätyttöjen blogissa. Täplätytöt löytyvät myös Facebookista.


Ps. 2.
Lisää tietoa kissa-allergiasta löydät jutusta Atsiuh, sanoo kissa-allergikko.


 

Sinulla ei ole oikeutta kommentointiin.

Ota yhteyttä, kehrää tai sähise: Palautetta, kas tai suoraan sähköpostilla info(miuku)kissakas.fi
Copyright © Kissakas, ellei toisin mainita