Kissa on ehdoton lihansyöjä ja opportunistinen saalistaja. Jos se elää vapaana, se saalistaa paljon ja syö jopa 20 pientä ateriaa; hiiriä, lintuja tai hyönteisiä päivässä. Jalostetustakaan kotikissasta ei taipumus ja tarve saalistamiseen ole kadonnut mihinkään, joten kissaa kannattaa aktivoida ruuan kanssa. Ruualla leikkiminen kannattaa, koska se simuloi kissan luontaista saalistuskäyttäytymistä. Kissa paikallistaa saaliseläimen, vaanii sitä, hyökkää ja tappaa sen ja lopulta syö sen. Jotta kotikissa pysyy tyytyväisenä, sillä tulee olla mahdollisuus harjoittaa lajilleen tyypillistä käyttäytymistä.

ruokaileva_kissa


Ruualla aktivoiminen leikin avulla voi auttaa nirsoja kissoja kiinnostumaan syömisestä. Moni kissanomistaja yllättyy, kun kissa syttyy leikkimään - eläimet yleensäkin haluavat työskennellä ruokansa eteen. Harmillisen usein kissoilla on vapaasti ruokaa tarjolla, mikä vähentää kiinnostusta ruokaa kohtaan ja passivoi kissaa. Toisin kuin vaikkapa kani, kissa ei tarvitse vapaata ruokintaa, koska se ei ole sille lajityypillinen tapa syödä. Nappulatkin voi laittaa virikepalloihin tai paperipusseihin, jotta niitä ei ilmaiseksi kupista ole saatavilla. Nirson kissan ruokahalu herää, kun se saa saalistaa ja pyöreä kissa saa tärkeää liikuntaa.

Yksinkertaisin tapa aktivoida kissaa ruualla on luopua ruokakupista. Mistä tahansa muualta annettuna ruoka yleensä aktivoi. Toinen helppo tapa on heitellä lelun sijasta nappuloita tai herkkuja, joiden perässä kissa saa juosta ja ottaa saaliin kiinni ja lopulta syödä sen. Tämä tärkeä pala, eli saaliin syöminen, yleensä puuttuu lelulla leikkimisestä. Se on kuitenkin kissalle tärkeää, koska syömiseen päättyvät oikeatkin saalistustilanteet.

Tutkimusten mukaan virikkeillä, jota leikki ja saalistus edustavat, on merkittäviä vaikutuksia kissan hyvinvointiin ja käyttäytymiseen. Hyvinvoiva ja hyvällä tavalla aktiivinen kissa sietää muutoksia ja palautuu stressistä nopeasti. Virikkeellinen ympäristö ja mahdollisuudet lajityypilliseeen käyttäytymiseen vaikuttavat kissan fyysiseenkin terveyteen; erään tutkimuksen mukaan positiivinen vuorovaikutus ihmisen kanssa jopa suojaa kissaa sairastumiselta.

Leikittämisestä ja aktivoinnista ei kannata ottaa itselleen stressiä, vaan tehdä pieniä asioita viikottain. Itselläni on kolme kissaa, joilla on ruoka-ajat. Ne pitävät yleensä huolen leikistä keskenään, mutta joskus heittelen tai piilottelen niille herkkutyynyjä tai opetan niille jotain temppuja herkkujen avulla. Kannattaa olla tyytyväinen aina, kun saa kissan liikkeelle ja hyvälle tuulelle!
 

jaanan_kissakuva1    jaanan_kissakuva2

jaanan_kissakuva3    jaanan_kissakuva4
 

TEKSTI JA KUVAT:
Jaana Pohjola,
eläinten käytösneuvoja, joka aktivoi kotonaan kolmea kissaa: Topia, Palleroa ja Kisbetiä.
Jaanan kirjoituksia voi lukea Eläinkoulutusblogista.

Ps.1.
Kuvissa Pallero ja yhdessä Topi, tuo musta. Tällaiseltä näyttää, kun aktivoi kissoja ja toisella kädellä yrittää kuvata niitä.

Ps.2.
Tuumasta toimeen! Tiia kokeili viiden kissansa kanssa kupitonta keskiviikkoa. Miten kävi? Lue täältä.
Lue myös Jaanan neuvot ahneille ja nirsoille kissoille. Ne löydät klik  täältä.
 

Kommentit  
+1 # E 21.04.2016 09:45
Tosi hyvä jättää kuppi pois, jos syöttää märkäruokaa.. ei tähän ois mitään ideaa..
Ilmoita ylläpidolle
0 # Outi 07.01.2017 23:54
Mun edellinen söi raakaruoan aktivointikupista. Northmaten on hyvä siihen. Miksei sillä voi kokeilla märkääkin? Se kestää konepesun joten on myös helppo pitää puhtaana.

Toinen mikäntulee mieleen on laittaa märkä useampaan pienempään annokseen ja laittaa astioita eripuolille kotia ja kissa etsii ja syö. Sitä voisi kai harjoitella ensin keittiössä niin, että alkaa laajentaa kuppien väliä pikkuhiljaa ja kun kissa hoksaa mistä on kyse niin laajentaa aluetta seuraavaan huonseen.
Ilmoita ylläpidolle
0 # Outi 07.01.2017 23:56
Mä olen jo pidempään suosinut erilaisia aktivointikuppeja ja muita vastaavia. Sellaisilla saatu yhden ahmivan löytökissankin ruoan himo kuriin.

Se on osa päivän tekemisiä. Ja moni ystäväni onkin "kääntynyt samaan uskoon" kun olen kertonut kokemuksia ja ovat nähneet miten mun kissat voivat.
Ilmoita ylläpidolle

Sinulla ei ole oikeutta kommentointiin.

Ota yhteyttä, kehrää tai sähise: Palautetta, kas tai suoraan sähköpostilla info(miuku)kissakas.fi
Copyright © Kissakas, ellei toisin mainita