Miten antaa kissalle (mato)lääke? Kas, siinä pulma. Tai jos ei sittenkään? Kissakkaan lukijat käärivät, hierovat, piilottavat, dippaavat, murskaavat, liuottavat ja sotkevat. Lue täältä kissaihmisten testaamat vinkit ja löydä sieltä omalle kissalle sopivin tapa.
 

kissalle_laake

 

Kissa vetoketjulliseen kassiin, vain pää näkyviin ja kassi jalkojen väliin. Suu auki ja apteekista ostettavalla tabletinsyöttäjällä helposti menee pilleri alas.

- Kaisa

 

Ostan matolääkkeen tahnana, helpompi antaa. Käärin kissan pyyhkeen sisälle tiukasti. Ollaan kohta 10 vuotta taisteltu, niin on oppinut varomaan rimpuilua ja kynsimistä.

- Piritta

 

Kun olisikin noin helppoa. Onneksi saa lääkäriltä niskaan laitettavaa liuosta. Maksaa hieman enemmän, mutta toimii.

- Maarit

 

Pastan muodossa annan lääkkeen. Ennen laitettiin pilleri herkkujen sisään, esimerkiksi jauhelihaan.

- Anne

 

Raa'asta jauhelihasta pyöritetään kaksi minipullaa. Tabletti puoliksi ja puolikkaat pallojen sisään. Meidän Onni hotkaisee molemmat herkut sekunnissa eikä edes huomaa lääkettä.

- Tiina

 

Tonnikalan mukana menee hyvin alas. Ne söivät iloisena, eikä huomanneet, että tonnikalassa oli ekstramausteena matolääkettä.

- Marika

 

Mitä jos on olemassa kissa, jonka mielestä matolääke on ihanaa? Meidän Helmi tykkää matolääkepastasta...outo tapaus.

- Päivi

 

Katti pyyheliinapakettiin, pää näkyville, syliin selälleen, niskasta kiinni ja voissa dipattu pilleri syvälle kurkkuun. Kaikenlaisia kulkukatteja olen madottanut, mutta vain yhden suuhun sormeni ei suostunut menemään. Mutta sillä olikin hirveä purukalusto, ettei ollut ihmekään. Tahna ja valeliuos hyviä, jos käsittelemätön kissa tai äkkinäinen antaja. Eikä ole häppee, jos vielä kissan eläinlääkärille madotettavaksi, jos ei itse pysty.

- Tarja

 

Tabletit voi liuottaa veteen lääkeruiskussa ja antaa nestemäisenä. Meillä sujuu riidatta, kun kissa on kapalossa. Nuorimmainen oikein mässyttää pillerilitkua.

- Emmi

 

Täällä sama konsti, ainut että Viivi istuu kiltisti pöydällä, kun annan pienissä erissä ruiskussa lääkkeen. Ei tarvitse kapaloida.

- Mari

 

Meillä kissa ottaa kädestä tabletit ja truutalla voi laittaa tahnat suoraan suuhun, niin että kissa oikein haluaa lääkkeet. Ei tarvitse edes kiinni pitää.

- Satu

 

Aiemmin meillä tehtiin niin, että mies piteli kissaa ja minä tungin pillereitä kurkkuun milloin apteekin pilleriruutalla, milloin suoraan sormin. Yritettiin myös easypill-tahnan sisällä, mutta toimi vain kerran. Kerran laitettiin niskaliuos, mutta operaatio oli sekin. Ja kahtena päivänä annosteltava tahnalääke päätyi jopa keittiökaappien oviin, muusta puhumattakaan. Nyt ostin lääkäriltä maustetun pillerin, jota ensin yritin syöttää muiden namien seassa muka herkkunappina, mutta ei onnistunut. Sitten otin Miamorin mini-sticks-tikkuja (jotka kulkevat meillä nimellä "haisulit", koska niissä on tosi voimakas tuoksu, ovat pehmeitä lyijykynän paksuisia parin sentin mittaisia pätkiä, joita kissa rakastaa) ja pistin pillerin sellaisen sisään (onneksi pilleri oli kapea) ja silloin kissa söi sen samoin tein. Tarjosin perään vielä jonkun tikun lisää, jotta sain varmistettua, että pilleri varmasti meni alas. Tätä konstia koetan varmasti toistekin. Harmi vaan että se vaatii pillerin oston eläinlääkäriltä, kun niitä ei saa apteekista.

Jos pillerin joutuu antamaan kurkkuun tunkemalla ja sitten pitelemään kuonosta sekä sivelemään kurkkua nielaisurefleksin saamiseksi, niin kun kissa nuolaisee nenäpäätään, tietää, että pilleri on nielaistu. Nenän nuolaisu on merkki nielaisusta. Itse kyllä varasin yleensä viereen lisäksi annoksen kypsennettyä seitiä (herkku sekin), jotta pilleri varmasti päätyi mahaan eikä syljetyksi myöhemmin ulos.

- Suvi

 

Meillä laitetaan tahnaa muikun sisään.

- Sirpakissa_suu_auki
 

 

Suu auki, tabu kurkkuun, kurkun kevyt hieronta ja lopuksi pusu päähän. Ja sanon että hieno tyttö.

- Meri

 


Meillä menevät lääkkeet jauheena herkkuruoassa. Vielä helpommin menee, kun murentaa lääkkeen ja sekoittaa sen tilkkaan maustamatonta jogurttia. Seos sormella lusikasta kissin kylkeen ja se on siinä. Kissa on pakko nuolla mokoma sotta pois.

- Asta

 

Helpointa on antaa matolääke, joka sivellään iholle niskaan samalla lailla kuin punkkiaine. Muu ei meillä onnistukaan.

- Satu

 

Jauhan tabletit ja sotken ruokaan. On kelvannut.

- Elina

 

Meillä menivät antibiootit maksamakkaran sisällä helposti, usein kuitenkin vain suoraan kurkkuun ja hieraisu nenästä. Matolääketahna lenteli pitkin seiniä.

- Leenakissa_piilossa
 

 

Meillä ei mene mikään tabletti, vaikka mitä taikaa yrittäisi. Lääketahnan sekoitan aina kastikkeelliseen pussiruokaan ja se maistuu aina. Hankalaa ja siksi antibiootit on mahdotonta antaa suun kautta. Hän on hemmoteltu ja iäkäs eikä enää suostu mihinkään kompromisseihin.

- Raili

 

Meillä on aina kahdestaan taisteltu kahta kissaa vastaan. Välillä olen onnistunut yksinkin. Nyt kun kissalle täytyi antaa hammasleikkauksen jälkeen 10 päivän antibioottikuuri (2 x 1,5 tablettia), niin meinasin jättää koko kuurin antamatta. Raukalla tikit suussa ja sitten vielä revittäisiin väkisin suuta. Ostin lohimoussea, jauhoin lääkkeet joukkoon ja koko kuuri meni kivuttomasti alas, vaikka joka päivä jännitti, että koska se huomaa. Nyt siis madotuskin onnistuu ilman stressiä ja naarmuja.

- Saija

 

- Olen antanut nyt jo pari kertaa matolääkkeen tuubista. Sivelen suoraan tassuille, joten kissalla ei ole vaihtoehtoja, siisti kun on! Pyyhkeeseen ei ole vielä tarvinnut kääriä, jotenkin on vaan saatu pilleritkin alas. Meillä on nyt juuri toisen kanssa menossa monen päivän närästyslääke, liuoksena. Aamulla Tarzan otti sen niin, että pitänyt siitä edes kiinni muuten kuin avitin ruiskua suupielestä sisään. Ikään kuin olisi tajunnut, että pakko se on ottaa.

- Virpi

 

Meillä ottaa ihan voinokareen kanssa että hups sinne meni.

- Tuire

 

Meillä aina kissat saaneet pilleri niin, että pyörittää sen margariinissa, suu auki ja työntää kurkun perille ja suu kiinni. Lopuksi saapi nuolla sormet, niin unohtuu, että sai mitään pilleriä. Kuivana en anna, koska mahdollisuus jäädä kurkkuun kiinni niin kuin ihmisellä ja se on silloin paha tilanne.

- Katja

 

Minä jauhan tabletin ja liotan veteen. Ruutalla menee kuin pikkulapselle, ei laita kumpikaan kissa hanttiin.

- Kisu Eira

 

Menen istumaan jalkojen päälle lattialle, kissa jalkoväliin, suu auki, tabletti sisään, hieman tarvittaessa tuupataan tabletti syvemmälle ja kissan suu kiinni. Onneksi meillä lääkkeiden anto sujuu hyvin, muutoin olisi tuskaa, kun lääkkeitä menee aina vähän väliä. Nestemäisten lääkkeiden kanssa onkin sitten eri juttu ja tarina. Siksi en haluakaan nestemäisiä lääkkeitä tähän huusholliin.

- Irene

 

Meillä kissan kanssa matkustetaan mun äidin luo. Sitten nahkarukkaset toiselle, kissa pyyhkeeseen tai vilttiin ja toisen pitäessä tätä pakettia sen verran paikoillaan, että toinen työntää väkisin tahnan tai pillerin kurkusta alas. Ja kun kissan päästää pyyhkeestä irti, niin tulee onnellisesti syliin istumaan, ettei se ainakaan mitään traumoja saa. Kerran raaskin ostaa sellaista niskaan laitettavaa litkua, jota voin suositella, jos talous kestää, niin helppoa että!

- Miia

 

Vien eläinlääkärille ja ne antaa piikin niskaan tai sen tipan turkkiin. Muut lääkkeet se syö, mutta matolääkitys on tiukka EI. Toinen katti lipittää matolääkkeen ihan kiltisti.

- Marja-Leena

 

Laitan tuubitahnan ruoan sekaan, niin kissoille kuin koirillekin.

- Liisa

 


kissa_sylissa

 

Takaapäin se onnistuu hyvin: mene kontalleen kissasi taakse lattialle ja työnnä pilleri niin syvälle kitaan kuin saat. Sitten pitele kissan leukoja kiinni ja sivele kurkkua rauhallisesti alaspäin suuntautuvin liikkein. Silloin kissa refleksinomaisesti nielee pillerin! Anna herkkunappula heti perään, niin ei jää traumoja. Jos käytät tahnaa, voit sivellä sen kissan kirsuun tai tassun päälle, josta se nuolee sen automaattisesti pois.

- Anita

 

Ei tartte ihmetellä, kun hakee eläinlääkäriltä matolääkkeen, joka laitetaan iholle.

- Pirkko

 

Murskaan pillerin kostean ruoan joukkoon, niin se sulaa siellä ja menee alas.

- Pia

 

Tuubista puristaa käpälään lääkkeen ja kisu nuolee sen heti. Kokemusta on.

- Seija

 

Tabletti on helppo antaa Hilkalle, vain palanen palvikinkkua ja siihen käärii, niin Hilkka nielee sen kuin pieni koira. Lisäksi tabletti jopa tuoksuu lohelle tms. Matolääke kun on niskakarvoihin annettavaa, niin ei ole mitään ongelmia.

- Päivi

 

Kissa toppatakin hihaan niin, että vain pää pistää esiin ja sitten suukki auki, pilleri kitaan ja salaman nopeasti suukki kiinni, kunnes kuuluu klunk! Meillä eivät kevyet keinot toimi.

- Anna-Maija


Weeralla oli 1 kuukautta pitkä antibioottikuuri, isomman eläimen puremahaavat päässään, mutta hyvin toipui 17-vuotias Lady Weera taas elämänsä kuntoon. Parina ensimmäisenä kertana käärin pyyhkeeseen hellästi, istun itse lattialla ja kissa selälleen jalkojeni päälle, ja joskus polvet hieman taivutettuna ja koholla, toisella kädellä ruiskusta lääkettä suukkuun ja toisella kädellä otin kuvia näin mallikkaasta yhteistyöstä. Samalla tavalla menee matolääkkeet ja muut, ja mulla ainakin toimii hyvin. Mulla on aina ollut kissoja jo 42 vuotta, ja eipä ole juurikaan kenenkään kanssa ollut ongelmia lääkinnässä, paitsi yhden jo edesmenneen kissan kanssa oli kyllä taikominen, että pillerin sai ujutettua suuhun, mutta siitäkin aina selvittiin viimeistään voin kanssa.

Tässä pari kuvaa, kun lääkitsen Weeraa antibiootilla. Usein se menee vielä ilman pyyhkeeseenkin käärimistä. Helppa ja vaatii vain olla kiltti emäntä ja alamainen ja nopeutta.

- Eleonora


eleonora_laakitsee          laakinta_jatkuu

lopuksi_kollotellaan


 

Piilotin maksamakkaran sisään ja muotoilin palleroksi.

- Nina


Ihan helppoa: jauha matolääke kahden lusikan välissä jauheeksi. Sekoita nokareeseen voita ja anna kissan nuolla voinokare pois. Jos ei meinaa sitä syödä, pyyhkäise tassuun. Kyllä kissa itsensä pesee.

- Meiju

 

Tabletti hienonnetaan, sekoitetaan hyvin pieneen määrään sulanutta jäätelöä, vetäistään 5 ml -ruiskuun ja eiku kissan suuhun ja lurps – siellä on! Toimii meillä.

- Kaija

 

Teen itse niin, että otan kissan syliin ja annan herkkuja usean peräkkäin. Välissä annan yhden tabletin ja heti sen perään taas herkkuja. Mitä enemmän joutuu taistelemaan, sitä enemmän saa taistella jatkossakin.

- Eläinkoulutusblogin Jaana

Ja täällä Jaanan antama YouTube-videovinkki eli How to pill your cat.

 KUVAT:
Pixabay.com, Eleonora Neppius

Ps.
Lue lisää: Kissan kanssa eläinlääkärissä - näin lievennät stressiä

 

Kommentit  
0 # Suvi P. 15.02.2015 11:46
Lyylin kanssa kaikki pillerinotot menivät plörinäksi kunnes päätettiin kerran eläinlääkärin kanssa että tullaan ottamaan antibioottipistos JOKA päivä 7 päivän ajan sinne vastaanotolle. Onneksi matka ei ollut pitkä, mutta ongelmaksi muodostuikin sitten kissan saaminen kantokoppaan :D
Ilmoita ylläpidolle
-3 # Täysin arkista 15.02.2015 12:52
Jestas mitä konsteja. Meillä otetaan vain kissa syliin, suu auki ja tabletti kurkkuun. Päälle kurkunhierontaa. No, paitsi ihmisiä inhoavalle Vienolle, joka sitä vastoin rakastaa napsujaan. Eli pillerienantoaikaan sen napsut erilleen ja pillerit pieninä paloina sekaan. Ja aina ovat menneet napsuina kurkusta alas.
Ilmoita ylläpidolle
-4 # Seppo 15.02.2015 16:29
Otetaan kissaa niskasta kiinni, niinkuin kissaemo kantaa poikasiaan. Kissa ei kärsi tästä tempusta, nostetaan niin että etukäpälät on irti maasta ja laitetaan pilleri suuhun ja sivellään kädellä kissan kaulaa. Kissa nielaisee pillerin helposti ei tarvitse mitään muuta kepuli konsteja.
Ilmoita ylläpidolle
+1 # Katjuska 16.02.2015 19:50
Koska sekaruokin kissaani (raakaruokaa n. 40% ravinnosta), se tarvitsee myös vitamiinitäydennystä Multicat tablettien muodossa. Pienestä pitäen Multicat tabletin nauttimisesta olen luonut kissalle positiivisen kokemuksen, niin sen seurauksen kissa syö mielellään itse myöskin tablettimalliset matolääkkeet. Pastalääkkeetkin se nauttii oikein mielellään.
Helppoa ja miellyttävää molemmille.
Ilmoita ylläpidolle
+1 # Maria 04.03.2016 15:07
Ennen meilläkin piti kissaa madotettaessa olla työtakki ja kyynerpäähän asti ulottuvat hanskat, kunnes saatiin eläinlääkäriltä tahnaa, jota laitettiin kissan kainaloon, mistä tuo sitten nuoleskelee lääkkeen itse.
Ilmoita ylläpidolle
0 # PP 02.10.2016 19:05
Kun kissalla on loppuelämän kestävä lääkitys (kilpirauhasen liikatoiminta), ei voi kuvitellakaan että jok´ikinen päivä tapeltaisi pilleri suoraan suuhun puoliväkisin. Jemmaan tabletin broilerin suikaleen sisään -hyvin menee eikä ole pelkoa traumatisoitumisesta. Suurin ongelma tässä menetelmässä on löytää tarpeeksi isoja suikaleita kaupan valikoimista!
Ilmoita ylläpidolle
0 # Isäntä 08.09.2018 21:26
Meillä 9kk ikäinen kollipentu. Kaksi tabletin puolikasta olen saanut annettua kissalle. Nyt kokonainen tabletin antaminen ei ole onnistunut. Kissa oli sylissä ja takajalkojen kynnet minun kyljessä.
Kyllä minä mieleni pahoitin, ehkä myös katti.
Yritetään uudelleen.
Ilmoita ylläpidolle
0 # KL 16.09.2018 07:49
Meillä yli seitsenkiloinen arka loukutettu löytökolli, joka on myös äärettömän nirso ja epäluuloinen. Sitä ei oteta noin vaan kiinni ja pakoteta mihinkään. Kaikki konstit maksamakkaraa ja easypillia myöten ovat epäonnistuneet. Seuraava toimenpide on se, että matolääke murskataan, sotketaan nesteen kanssa tahnaksi ja sipaistaan etujalkaan. Toivottavasti onnistuu!
Ilmoita ylläpidolle

Sinulla ei ole oikeutta kommentointiin.

Ota yhteyttä, kehrää tai sähise: Palautetta, kas tai suoraan sähköpostilla info(miuku)kissakas.fi
Copyright © Kissakas, ellei toisin mainita