Kuka olet?

Pia Viitanen, kansanedustaja Tampereelta

 

Millainen on kissatilanteesi tällä hetkellä?

Olen ikäni elänyt kissojen kanssa. Ensimmäinen Mirre-kissani tuli meille, kun olin 4-vuotias. Nyt minulla on kaksi ihanaa "pikkukissaa" Silja ja Simo.

 

pian_simo_ja_silja


Silja ja Simo tulivat Kissojen katastrofiyhdistyksen kautta reilu vuosi sitten; sisarukset, jotka kodittomina pentuina oli saatu turvaan. Tullessaan olivat vielä kovin arkoja ja pelokkaita.

Pian kuitenkin Silja ja Simo kotiutuivat ja "hiiri-hiirulaisleikkien" (= rapsutusta maton alta, jota uteliaat pikkukissat eivät malttaneet olla tutkimatta) myötä uskalsivat tulla lähemmäs ihmistä ja aika pian päästiin jo silittämäänkin. Tämän luottamuksen löydyttyä Siljasta ja Simosta tuli nopeasti ihmisläheisiä hellyyttä rakastavia "tättähääriä".

Vaikka koossa on jo kasvettu kissan mittaan, ovat nuoret kissat vielä mieleltään aika vauvoja. Eli leikkiä, vilskettä ja vipinää riittää.


simo_ja_silja_kiipeilypuussa


Silja on fiksu tyttökissa, kova kehräämään, varovasempi luonteeltaan, mutta osaa kyllä pitää tarvittaessa kuria veljelleen. Simo on "huithapeli", jolla on aina leikki meneillään ja kymmenen rautaa tulessa. Leikkihiiret saavat kyytiä ja lempileikki: heitetyn hiiren hakeminen ja tuominen heittäjille, muistuttaa hämmästyttävästi koirien lempileikkejä. :)

Näitä kahta seuratessa ei voi muuta kuin nauraa ja tuntea paljon helliä tunteita.


pia_teevessa_ja_kissat_katsomossa

 

Miksi kissa?

Ei kissoja voi vastustaa. Kissat ovat viehättäviä, älykkäitä ja hellyyttäviä. Kissojen maailma on kiehtova, ja on mielenkiintoista ja hauskaa seurata kissojen touhuja. Kissa on hyvä ystävä, joka rakastaa luotettuaan (kunhan tämä muistaa olla hyvä "palvelija":) ja tuo lämpöä, lohtua ja iloa.

 

Millainen on ensimmäinen kissamuistosi?

Kuten sanottu, Mirre tuli meille kun olin nelivuotias. Muistan hyvin, kun pahvilaatikossa Ruovedeltä tuotu pieni mustavalkoinen kissa piiloutui eteisen pöydän alle ja aluksi olimme ihmeissämme, miten saamme hänet syömään.

 

Mitä kissoihin liittyvää teit viimeksi? Entä mitä aiot tehdä seuraavaksi?

Viimeksi leikin Siljan ja Simon kanssa perinteisiä yhteisiä leikkejämme.


pia_viitanen_ja_hänen_kissansa


Seuraavaksi kiinnitän seinälle kaksi pientä kissataulua, jotka jokin aika sitten noudin kehystämöstä.

 

Miten kehut, hemmottelet kissaasi?

Puhun kissoilleni paljon ja olen vuosien saatossa oppinut myös kohtuullisesti puhumaan "kissaa". Hemmottelen silitellen, sylitellen, leikkien. Makupaloja kissatkin ovat huomanneet saavansa kohtuullisen pienellä vaivalla, eli usein pieni makupala löytyy, kun keittiöön tullaan sitä vaatimaan.

 

Miten toimit, jos kissasi tekee jotain luvatonta?

Ei kai kissat nyt koskaan mitään luvatonta tee...:) No, ainoa keino yrittää estää luvattomat teot on käyttää vähän määräävämpää ääntä terminä perinteinen "ei".


pian_kissat_ja_paperit_lattiallaOnko sinulla ja kissallasi päivittäisiä rutiineja? Millaisia?


Kotiin tullessa aina Silja ja Simo tulevat ovelle vastaan. Molemmat otetaan vuorotellen syliin ja vähän kannetaan.


pian_kissat_tulivat_ovelle_vastaan

 

Kuka tyhjentää kissanhiekkalaatikon? Entä siivoaa oksennukset?

Me ihmispalvelijat tietenkin:)

 

Miten annat kissalle lääkkeen?

Hyvä kysymys - tietääkö joku helpon vastauksen? Kokeilen onnea ruokaan sekoitettuna, yleensä huonolla menestyksellä. Useimmiten se lopulta joten kuten onnistuu perinteiseseen tapaan suun kautta ruiskulla.

 

Paras neuvo, jonka olet kissoihin liittyen saanut?

Olen eläinihminen ja pidän kovasti myös koirista. Tähän liittyen ei ehkä neuvo, mutta minusta kissojen ominaisuuksia hyvin kuvaavan toteamuksen kissojen ja koirien erosta kuulin Tampereen koiraurheilukeskuksen avajaisissa:

Kun annat koirallesi ruokaa, se ajattelee "tuo antaa minulle ruokaa, hänen täytyy olla Jumala". Kun annat kissallesi ruokaa, se ajattelee: "tuo antaa minulle ruokaa, minun täytyy olla Jumala" :)

 

Kerro jotain, mitä monikaan ei tiedä sinusta ja kissoista.

Kissafanin ulkomaan matkoillakin kissat ovat isossa roolissa. Saavuttuani ensimmäistä kertaa sydämeni kaupunkiin Pariisiin, menin istumaan viehättävälle terassille. Kun miltei heti omistajan kissa tuli syliini ja otti siinä pitkät nokoset tiesin, että tämä on "minun kaupunkini".

Pidän paljon myös Roomasta, jossa olen silloin tällöin käynyt. Siellä ehdoton lempipaikkani on Argentiinan aukio, jossa eläinsuojelujärjestö pitää huolta kissoista, ja raunioilla asuu ja käyskentelee paljon kissoja. Saatan viettää siellä aikaa melkoisesti kissoja katsellen ja tuttavallisimpia silitellen.


pia_viitanen_ja_rooman_kissoja


Jalkapallon MM-kisoissa päätin joskus fanittamani Ranskan tiputtua kannattaa Italiaa perusteena, että Roomassa on ihania kissoja:)


simo_ja_jalkapalloa

 

Mitä et voi käsittää kissoissa?

Miksi aina paras istumapaikka koko talossa on juuri sen lehden tai paperin päällä, jota juuri luen.


silja-kissa_ja_kirjallisuuttaMitä olet oppinut kissaltasi?

Uteliaisuutta ja elämänasennetta. 

Kuvat:
Pia ViitanenKissanystäväkirjaan on kirjoittanut myös kirjailija Leena Lehtolainen ja hänen vastauksensa löydät täältä.
Myös näyttelijä ja Suomen Komediateatterin taiteellinen johtaja Kiti Kokkonen kirjoitti kissaiset vastauksensa ja ne ovat täällä.

 

Sinulla ei ole oikeutta kommentointiin.

Ota yhteyttä, kehrää tai sähise: Palautetta, kas tai suoraan sähköpostilla info(miuku)kissakas.fi
Copyright © Kissakas, ellei toisin mainita