Hyvä kissakirja. Tai mikä ettei kerralla kolme kelpoa kissakirjaa. Ellen Karhulampi, kirjastonhoitaja/palvelujohtaja, Onnin ja Leon purkinavaaja, mitä meille suosittelet?
 homer-kissan_uskomaton_elama-kansi

Gwen Cooper: Homer-kissan uskomaton elämä. Pelottoman kissan tarina eli mitä opin rakkaudesta sokean ihmekissan seurassa. Suomentanut Marja Helanen-Ahtola. 374 s. WSOY 2012.

Homer-kissan elämäntarinassa on kaikki nyyhkytarinan elementit. Kaksiviikkoisena silmänsä pahan silmätulehduksen vuoksi menettänyt koditon löytöpentu, jota kukaan ei halua, kunnes nuori sinkkunainen ottaa sen hoiviinsa ja kahden kissansa kumppaniksi ensin Miami Beachiin ja sitten New Yorkiin.

Cooperin kirjassa parasta ovat tarkat havainnot niin kissojen käytöksestä kuin ihmisten suhtautumisesta kissoihin. Miten yllättävän helposti ja millaisella kadehdittavalla rohkeudella Homer heittäytyy elämään ja ylittää vammastaan aiheutuvat vaikeudet. Miten toiset kissat suhtautuvat epätavalliseen tulokkaaseen. Millaisia asioita kissat nostavat emäntänsä lähipiirin ihmisistä esiin - erityisesti pieni, musta ja silmätön erikoisuus, joka palavasti rakastaa emäntäänsä ja kirvoittaa tästä ihan samat tunteet itseään kohtaan. Miten yhdistää deittailu, uran luominen ja hullun kissanaisen rooli?

Havainnot ovat osuvia kuin Homerin tassunhuitaisut. Riemastuttavasti Cooper kuvaa ystäväpiiriään ja miesystäväkandidaattejaan sekä kissojensa erilaisia luonteita. New Yorkiin muuton myötä tarinaan tulee tragedian aineksia, sillä Cooperin koti sijaitsee parin korttelin päässä WTC:n torneista eräänä kohtalokkaana syyskuun 11. päivänä.

Heikoin puoli kirjassa on käännöksen puutteellisuuden lisäksi sen amerikkalaistyylinen sokerikuorrutus siinä vaiheessa, kun kaivattu elämänkumppani ilmaantuu kuvioihin. Makeus kävisi jo sietämättömäksi, mutta onneksi kissat pelastavat tilanteen, ihan niin kuin elämässä usein käy.
kamala_kissa-kansi

Kamala kissa. Pilakokoelma. Vanhoille lapsille laatinut Eeva-Liisa Manner. Mezzotintot Frans Toikkanen. 52 s. Tammi 1976.

Itselleni kissamaisuuden kaikkien aikojen syvin, mutta samalla kevein tassunpainallus on Eeva-Liisa Mannerin riimittelemä Kamala kissa. Teoksen innoittajana olleen T.S. Eliotin kissa-aiheisen ilottelun Old Possum’s Book of Practical Cats varjoon Mannerin sähäkät riimit eivät tosiaankaan jää.

Manner sijoittaa kissoihin anarkistisimmat, sähisevimmät ja vimmaisimmat maailmanmenon ihmettelynsä. Riimit kurkottelevat moneen suuntaan kirjallisine ja yhteiskunnallisine viittauksineen, mutta viittaavat siinä samassa tassulla kaikelle vakavuudelle.

Eteemme vyöryy henkilögalleria Saapasjalkakissan suuren roolin näytelleestä diivasta (”Olen näytellyt Learia taivasalla / - ja nyt vahdin hiiriä rappujen alla. / Oi muistojen noki valkea! / Oi sydämeni, halkea!”) Sakaali Kagaaliin, joka ”on perkeleen paha kissa, sen käpälän jäljet on poliisin kamarissa”.

Roosa Lux En Bourgin potta menee nurin ja Roosa kuolee, Kille sanoo Katzer ja saa Katzerin paholaistyttären, Jack Thamesin kauhu puolestaan saa osuman juustomestarin ja hänen assistenttinsa veitsestä, mutta Byro-kratiaa vihaava köyhällä Manjalla on gardiini ja paita ja peppu ja sardiini.

Liisa, lempinimeltään Mörökölli, on yksitotinen, juokin vain yhden totin. Silti Mörökölli saa kirjan viimeisen sanan ja julistaa kissamaista rakkauden ja suvaitsevaisuuden oppia: Paha ei ole kenkään ihminen, vain toinen on tyhmempi toista.

Kissafilosofian ydin on tiivistettävissä kirjan mottoon:

USKO NIITÄ JOTKA ETSIVÄT,

EPÄILE NIITÄ JOTKA LÖYTÄVÄT.

EPÄILE KAIKKEA, PAITSI ITSEÄSI.


Kirjoitti Mörö, alias Musta Käsi.

Frans Toikkasen grafiikantöiden mustat kissat ovat monille kissaihmisille tuttuja, eikä tähän kirjaan olisi voinut valita enempää arvoistaan kuvitusta kuin ne.

Ps. Muista Eeva-Liisa Mannerin Kamala kissa ja Katinperän lorut: epäkohteliaita runoja & parodioita (1985), joka sisältää myös alkuperäisen Kamala kissa -teoksen.
 

 

kissaperheen_elamaa-kansi
 

Kissaperheen elämää. Michael Allaby ja Jane Burton. Valokuvat Jane Burton ja Kim Taylor. Suomentanut Jyri Ahti. 127 s. WSOY 1986.

Kissoja käsittelevistä tietokirjoista haluaisin nostaa esiin jo harvinaisuudeksi käyneen Michael Allabyn ja Jane Burtonin kirjan, josta toivoisin kustantajan ottavan uuden painoksen, sillä teos ei ole vuosien saatossa vanhentunut yhtään.

Kirja ei oikeastaan ole niinkään kissanhoito-opas, vaikka sitä hyvin sellaisenakin voi lukea. Se on ennen kaikkea raportti yhden kissapesueen kehityksestä aikuisuuteen. Se antaa hienolla ja mielenkiintoisella tavalla kokonaisvaltaista tietoa siitä millaisia olentoja kissat ovat, miten ne käyttäytyvät ja millaista hoivaa tarvitsevat.

Seitsemän kissanpennun kasvaessa tulevat esiin niiden omaksumat taidot. Kirjassa kuvataan paljon myös maaseudulla ulkona liikkuvien kissojen elämää, esimerkiksi sitä millaisia reviireitä kissat muodostavat ja kuinka naaraat saattavat huolehtia toistensakin pennuista. Monet havaintoihin perustuvat tiedot ovat senkaltaisia, ettei niitä tavanomaisista hoito-oppaista voi lukea; itse opin kirjasta mm, että kissatkin ovat oikea- tai vasentassuisia.

Jane Burton ja Kim Taylor ovat aviopari ja molemmat valokuvaajia. Burton on lisäksi kissojen pelastustyöhön osallistuva aktivisti ja Taylor luonto- ja ympäristöaiheisiin erikoistunut kirjoittaja. Kirjassa on kaikkiaan 120 upeaa nelivärikuvaa ja mukana on myös Kim Taylorin kissojen liikesarjoja upeasti vangitsevia yhdistettyjä kuvasarjoja. Michael Allaby on vastannut kirjan tekstiosuudesta.TEKSTI JA KUVAT:

Ellen Karhulampi
Haluatko lisää kissakirjavinkkejä? No, täällähän niitä! :-)

 

Kommentit  
+2 # Awa 22.09.2014 17:42
Omistan monta kissakirjaa, mutta näistä vain Gwen Cooperin Homerin.
Se onkin aivan ihastuttava!
Suosittelen kaikille kissaihmisille :)
Ilmoita ylläpidolle
0 # Minna 26.09.2014 23:46
Kiitos, Awa, kommentistasi! Homer on kyllä ihastuttava ja uskon, että se valloittaa vielä monta lukijaa. :-)

Terveisin,
Minna/Kissakas
Ilmoita ylläpidolle

Sinulla ei ole oikeutta kommentointiin.

Ota yhteyttä, kehrää tai sähise: Palautetta, kas tai suoraan sähköpostilla info(miuku)kissakas.fi
Copyright © Kissakas, ellei toisin mainita