TICA:n kissanäyttelyissä kynät ja laskimet sauhuavat. Lopputulosten jälkeen saattaa kuulua: ”Vielä 200 pistettä ja se on DGC!”. Tai jollakin se voi olla TGC tai kenties QGC. Ulkopuolisista villisti viuhuvat lyhenteet kuulostavat...hmm...toden totta, kuin tarttuvilta sairauksilta, mutta kyseessä ovat tittelit ja niiden kerääminen. FINTICAt kissayhdistys ry:n puheenjohtaja Sara Tuomalainen, kerro lisää!


Suomessa kissanäyttelyiden valtajärjestönä toimii Suomen Kissaliitto, joka on kattojärjestö Fédération Internationale Félinen eli FiFén alainen yhdistys. Meillä suurin osa kissoista rekisteröidään Kissaliiton kautta FiFéen. Viime vuosien aikana Suomeen on saapunut muitakin kattojärjestöjä ja niiden suomalaisia yhdistyksiä.

Cat Fancier´s Assosiation (CFA) tuli Suomeen Cat Fancier´s of Finlandin (CFF) avulla, ja The International Cat Assosiation (TICA) saapui ensin Alfa felis -yhdistyksen myötä. Lopulta TICA jäi maahamme sen suomalaisen jäsenyhdistyksen, FINTICAtin, avulla.

tican_esitteita

Sekä CFA että TICA ovat amerikkalaisia yhdistyksiä, joiden näyttelyt ovat niin sanottuja rinkinäyttelyitä. FiFé on Ranskassa perustettu yhdistys ja näyttelymalli on perinteinen. Rinkinäyttelyissä kissat käyvät näyttelypäivän aikana useamman tuomarin arvosteltavana, kun taas perinteisessä näyttelymallissa kissan arvioi vain yksi tuomari.
FiFéssä sertifikaatteja, CFA:ssa pisteitäFiFé:n näyttelyissä kerätään sertifikaatteja. Osa titteleistä vaatii ulkomaanreissuja, jotta kissa voi valmistua seuraavaan titteliin. FiFé:n titteleitä on neljä leikkaamattomille ja neljä leikatuille kissoille. Leikkaamattomat kilpailevat championeista ja leikatut premioreista:
 

- Champion (CH) tai Premior (PR)

- International Champion (IC) tai International Premior (IP)

- Grand International Champion (GIC) tai Grand International Premior (GIP)

- korkeimmat tittelit ovat Supreme Champion (SC) tai Supreme Premior (SP)


CFA:ssa pelataan pisteiden ja voitettujen kissojen kanssa, jotta kissa voi valmistua. Kissan tulee voittaa tietty määrä championtason kissoja, jotta se saa Grand Champion -tittelin eli CFA:n kaikkein korkeimman tittelin.

ruusuke_kissalle

Jos kissan ja omistajan –  hermo kestää, kissan on mahdollista kilpailla jokaisessa kolmessa järjestössä. Silloin kannattaa kuitenkin huomioida rajoitteet. Esimerkiksi kaikkia kissarotuja ei ole tunnustettu roduiksi kaikissa järjestöissä.
Pisteitä arvosteluista ja finaaleistaTICA-näyttelyissä näkee monesti kynien sauhuavan ja laskimien olevan esillä. Ja lopputulosten jälkeen voi kuulua hehkuttamista: ”Vielä 200 pistettä ja se on TGC!”. Erikoisilta kuulostavissa lyhenteissä on kyse siis titteleistä ja niiden keräämisestä.

Toisin kuin FiFé-puolella, TICA-näyttelyissä kerätään pisteitä. Niitä saadaan niin itse arvostelutilanteesta kuin myös mahdollisista finaaleista. Finaali on minikokoinen best in show, jonka jokainen tuomari pitää oman rinkinsä jälkeen arvosteltuaan ryhmänsä kissat. Mikä mukavinta, kissa voi kerätä pisteitä kotimaastaan ilman ulkomaanreissu pakkoa.

Pisteitä saa arvostelusta, kun kissa sijoittuu viiden parhaan joukkoon värissään tai kolmen parhaan joukkoon divisioonassaan. Värin paras saa 25 pistettä ja viidenneksi paras 5 pistettä.

Divisioonalla tarkoitetaan tietyn väriryhmän sisäistä kilpailua. Ensin kissat kilpailevat samassa värissä, esimerkiksi kolme mustaa kissaa laitetaan paremmuusjärjestykseen. Jos löytyy muita yksivärisiä kissoja samassa rodussa, ne kilpailevat divisioonan sisällä voitosta. Esimerkiksi jos kolme mustaa kissaa kisaa keskenään ja neljäs kissa on suklaanvärinen, divisioonan voitosta kisaavat silloin parhaat mustista ja tämä suklaanvärinen kissa.

kaksi_kissaa_hakissa

Divisioonan parhaalle on jaossa 25 pistettä ja kolmanneksi parhaalle kissalle 15 pistettä. Eli jos kissa on värin sekä divisioonan paras, saa se 50 pistettä titteliään varten. Myös kolme parasta rodussa saa pisteitä sen mukaan, kuinka monta kissaa ne ovat voittaneet rodussaan. Eli jos on viisi kissaa, paras saa 4 pistettä, toinen saa 3 pistettä ja niin edelleen.Lisää pisteitä finaalisijoituksestaEniten pisteitä kerätään kuitenkin finaaleissa. Jotta kissa valmistuisi edes ensimmäiseen titteliinsä, on sen sijoituttava finaaleissa kymmenen parhaan joukkoon. Finaaleiden pisteytys muodostuu kaikkien voitettavien kissojen määrästä sekä itse finaalisijoitus on pisteytetty valmiiksi. Kuitenkin mitä enemmän on kissoja, sitä arvokkaampi on tuo valmiiksi pisteytetty sija.

Esimerkiksi kaikkien rotujen ensimmäinen sija on 200 pistettä. Jos kissoja on ollut 27 paikalla, jotta saadaan täysi top 10 -finaali, saa voittaja vielä 26 pistettä jokaisesta voittamastaan kissasta. Tämän finaalin voittanut kissa on siis kerännyt 226 pistettä sekä arvostelusta vielä vähintään 50 pistettä.

tica_nayttely_marraskuussa_2013

Onneksi TICA:lla on valmis titteleiden keräysohjelma, joka automaattisesti ilmoittaa, kun kissa on kerännyt titteleihinsä vaadittavat pisteet. Noviisien ei siis tarvitse suorittaa laskutoimenpiteitä, vaan he saavat rauhassa nauttia kissojen näyttelyttämisestä.
Championista kohti Supreme Grand ChampioniaTitteleitä TICA:ssa on kuusi per luokka. Omat luokkansa ovat leikkaamattomilla kissoilla, leikatuilla kissoilla ja kotikissoilla.

paras_pentu_nayttelyssa

Kun kissa täyttää 8 kuukautta, aloittaa se aikuisten sarjassa kilpailemisen joko Champion-luokassa (leikkaamattomat) tai Alter-luokassa (leikatut). Kotikissojen luokka on Master-luokka.


1. titteli = Champion (CH) tai leikatuilla Champion Alter (CHA).
Kissan tulee kerätä 150 pistettä 2 eri tuomarilta, sekä 1 finaalipaikka.

2. titteli = Grand Champion (GRC) tai leikatuilla Grand Champion Alter (GRCA).
Kissan tulee kerätä 500 pistettä sekä 3 finaalipaikkaa 2 eri tuomarilta, joista 1 sijoitus on TOP 5 parhaan joukossa SP-ringissä (speciality-rinki, eli pitkä- tai vain lyhytkarvat keskenään) tai TOP 10 parhaan joukossa AB-ringissä (Allbreed-rinki, eli pitkä- ja lyhytkarvat samaan aikaan kilpailevat keskenään).

3. titteli = Double Grand Champion (DGC) tai leikatuilla Double Grand Champion Alter (DGCA).
Kissan tulee kerätä 1000 pistettä sekä 1 finaalipaikka ja sijoitus 5 parhaan joukossa SP-ringissä tai 10 parhaan joukossa AB-ringissä GRC/GRCA tittelin saavuttamisen jälkeen.

4. titteli = Triple Grand Champion (TGC) tai leikatuilla Triple Grand Champion Alter (TGCA).
Kissan tulee kerätä 1500 pistettä sekä 1 finaalipaikka ja sijoitus 5 parhaan joukossa SP-ringissä tai 10 parhaan joukossa AB-ringissä DGRC/DGRCA tittelin saavuttamisen jälkeen.

5. titteli = Quadruple Grand Champion (QGC) tai leikatuilla Quadruple Grand Champion Alter (TGCA).
Kissan tulee kerätä 2000 pistettä sekä 1 finaalipaikka ja sijoitus 5 parhaan joukossa SP-ringissä tai 10 parhaan joukossa AB-ringissä TGRC/TGRCA tittelin saavuttamisen jälkeen.

6. eli korkein titteli = Supreme Grand Champion (SGC) tai leikatuilla Supreme Grand Champion Alter (SGCA).
Silloin kissan tulee kerätä 3000 pistettä sekä 1 finaali voitto QGRC/QGRCA -tittelin saavuttamisen jälkeen.


Titteleihin vaaditut pisteet kertyvät kumulatiivisesti eli edellisen tittelin pisteisiin lisätään uudet pisteet. Vaikka välillä tuntuu, että tittelit on helppo saavuttaa, tyssää monesti matka QGC-titteliin. Tämä siksi, että finaalivoitto on hyvin haastava saada, jos kissa ei ole huipputasoa.
Ja lopulta Lifetime Achievement AwardTICA:lla on myös niin sanottuja arvokkaampia titteleitä, joita voi saada vain maailmanlaajuisesta tai regionin omasta rankingista.

Ranking on listaus, jossa kissa laitetaan pisteiden mukaan paremmuusjärjestykseen. Suomi kuuluu EN-regioniin eli Pohjois-Eurooppaan (Northern Europe). Siispä suomalaiset kissat kilpailevat yhdessä belgialaisten, hollantilaisten, latvialaisten, liechtensteinilaista, liettualaisten, luxemburgilaisten, norjalaisten, puolalaisten, ruotsalaisten, saksalaisten, tanskalaisten, ukrainalaisten, valko-venäläisten, venäläisten ja virolaisten kissojen kanssa.


Regional Winner (RW) -tittelin saa kunkin regionin rankingvoittaja. Leikkaamattomille, leikatuille sekä pennuille ja kotikissoille on jokaisella oma ranking.

International Winner (IW) -tittelin saa maailmanlaajuisen rankingin paras pentu, champion-luokan ja alter-luokan sekä kotikissaluokan voittaja.

Lifetime Achievemet Award (LA) on titteli kissalle, joka on sijoittunut kerran TOP 25:n joukkoon pennuissa, aikuisissa tai leikkaamattomissa maailman laajuisessa rankingissa sekä kaksi kertaa sijoittunut TOP 20:n joukkoon pennuissa, aikuisissa tai leikatuissa regionin rankingissa.


Myös siitoskissoja muistetaan hyvin pärjäävistä jälkeläisistä titteleillä Outstanding Sire (OS) tai Outstanding Dame (OD). OD-tittelin saa naaras, jolla on viisi jälkeläistä, joiden tittelit ovat GC/CGA tai korkeammat. OS-tittelin saadakseen kollilta vaaditaan kymmenen jälkeläistä, joiden tittelit ovat GC/GCA tai korkeammat.Raija, kolminkertainen SupremeTICA ilmoittaa automaattisesti joko kirjeitse tai online-palvelun kautta kissan titteleistä. TICA:ssa jokainen titteli täytyy maksaa ennen kuin kissa voi virallisesti valmistua. Jos omistaja on ottanut automaattisen tittelipalvelun ja maksanut valmiiksi kaikki tittelit, postissa tulee diplomi tittelistä tai titteleistä.

TICA:ssa vain rankigvoittajat ja Lifetime Achievemet Award -voittajat palkitaan ruusukkein niin regionin omassa kuin TICA:n gaalassa.

Suomessa on nopeimmin kerätty kolmen näyttelyn voimin Supreme-arvo. Niistä voi mainita Suomen ensimmäisen cornish rexin, jolla on jokaisesta kattojärjestöstä kerätyt tittelit tilillään: TICA SGC, FiFé GIC & CFA CH PikkuPirun Salve Mea eli ”Raija”.

raija_nayttelyssa


raija_tuomarin_luona

TICA:ssa Supremekissat kilpailevat kausittain rankingissa ja tavoittelevat Regional Winner - ja International Winner -voittoja. Kun korkein on tavoitettu, voi alkaa havitella näitä ”graalin maljoja” RW-, IW- tai LA-titteleitä, koska muuta tavoiteltavaa ei enää kissalla ole.

Suomessa on muutama Regional Winner -kissa sekä rotukissa- että kotikissapuolella. Meillä on erittäin tasokkaat rotu- kuin kotikissat, joten annamme kovan vastuksen muulle maailmalle!

raijan_diplomi
Teksti ja diplomikuva:
FINTICAt kissayhdistys ry:n
puheenjohtaja
Sara Tuomalainen
PikkuPirun kissala

muut kuvat:
Heikki Siltala/catza.net

 

 

Kommentit  
0 # Alina 29.12.2016 05:04
Onko siis ihan kotikissallekin mahdollista saada näitä hienoja titteleitä ja pitääkö näihin skaboihin osallistuakseen omistaa rotukissa vai onko ihan tavallinen maatiainen tervetullut?
Ilmoita ylläpidolle

Sinulla ei ole oikeutta kommentointiin.

Ota yhteyttä, kehrää tai sähise: Palautetta, kas tai suoraan sähköpostilla info(miuku)kissakas.fi
Copyright © Kissakas, ellei toisin mainita