Polttavat Budapestin kesäkadut kuumat, mutta eivät niin, etteikö siellä näkisi kissoja. Unkarin pääkaupungissa elävät sovussa katukissat, Simonin kissat ja leijonat.


kissa_asuntolan_ikkunasta

Ensimmäisiin paikallisiin kissoihin, niihin todella arkoihin katukissoihin, törmäsin jo ensimmäisenä viikonloppuna. Tämä kuva on otettu asuntolani ikkunasta. Yliopiston kampusalueella sijaitsevassa asuntolassa oli talonmies, jonka näin aina aamuisin vievän kissoille ruokaa ja maitoa tai kermaa.

Ensimmäisistä päivistä alkaen oli säännöllisesti 25-40 astetta lämmintä, joten veden ja maidon ja ruuan tarjoaminen oli yleistä.

Katukissojen näkeminen oli aika harvinaista. Mieleen jäi, miten arkoja kissat olivat. Niitä oli erittäin vaikea kuvata myös siksi, että liikutuin katsellessani pieniä laihoja kissanpentuja. Niiden emokaan ei ollut kovin seurallinen tapaus.

Lisää kissoja kohtasin kampusalueella ja paikallisten kavereiden lemmikkeinä. Kotikissatkin saivat liikkua vapaina, jopa keskellä Budapestiä.leijonapatsas_ketjusiltaa_vartioimassa

Veistoksina Budapestissä näkyi leijonia, joiden luulisin liittyvän entiseen Itävalta-Unkariin ja sen kuninkaallisiin. Leijonapatsaita oli paljon, muun muassa Ketjusillan päissä "vartijoina" Budan ja Pestin puolella. Näitä leijonia on muissakin Tonavan ylittävissä silloissa ja myös Kuninkaanlinnan ja Presidentin virka-asunnon alueella.egyptiläinen_kauppakeskuskissa

Budapestin suuressa Nagycsarnok-kauppahallissa vietettiin elo-syyskuu 2011 egyptiläistä viikkoa.simons_cat_kadussa

Unkarin pääkaupungin kaduilta ja jalkakäytäviltä löytyy useita Simon's Cat- maalauksia. En ole varma, kuka ne on maalannut. Kai joku piti Simon's Catista ja graffitien kanssa toimimisesta. Budapestissä on Simon's Cat -kauppa, jossa kyseisen kissan fanien ja ystävien kannattaa myös käydä. Lisäksi Facebookista löytyy Simon's Catille oma unkarilainen sivu.

Ja toki suosittelen käymään kissakahviloissa, joita kaupungissa on ainakin kaksi. Kahvilat avattiin vasta viime vuonna, joten minulla ei ollut mahdollisuutta vierailla niissä. Enköhän tänä vuonna tai viimeistään ensi vuonna mene uudestaan kavereita sinne katsomaan.tiikeri_unkarilaisessa_elaintarhassa

Joillekin 36 asteen elokuun helle näyttää sopivan erinomaisesti. Tiikeriuros pysyi liikkeellä ja muutoinkin näytti tuolloin vuonna 2011 olevan kissaeläimillä suhteellisen hyvät oltavat ja pentuja näkyi yllättävän paljon eläintarhassa.

 

Eläintieteellisessä museossa minua harmitti eniten se, ettei siellä juuri ollut kissaeläimiä. Sen sijaan esimerkiksi koiraeläinten ja hevosten luurankoja ja kalloja ja muita sellaisia löytyi.paikallinen_irkkupubi
 

Ja löytyyhän Budapestistä sitten vielä Irkku-pubi, joka liittyy kissoihin tavallaan...jos ei muuten niin nimensä ansiosta. 

Teksti ja kuvat:

Sari Koskinen,

joka vietti vietti kesän ja alkusyksyn 2011 Erasmus-vaihdossa Budapestissä
 

 

Sinulla ei ole oikeutta kommentointiin.

Ota yhteyttä, kehrää tai sähise: Palautetta, kas tai suoraan sähköpostilla info(miuku)kissakas.fi
Copyright © Kissakas, ellei toisin mainita