Oikeastaan Paju-kissaa on kiittäminen siitä, mitä Anu Martikkala tekee nykyään työkseen. Hän ompelee kissoille suunnittelemiaan vilttejä, puhdistusliinoja ja potilaspukuja, valmistaa Ökki-kissanleluja ja painattaa kissoille vauvakirjoja. Valmiit tuotteet hän asettelee suunnittelemaansa, leikkaamaansa ja liimaamaansa pahvilaatikkoon, jota koristaa itse suunniteltu kissakuosi.


Siinä se sitten on, kissojen äitiyspakkaus.


kissa_ja_kissojen_aitiyspakkaus
 

- Kaikki loksahti kohdilleen, kun haimme Pajun Seinäjoen seudun eläinsuojeluyhdistyksen sijaiskodista. Samalla reissulla ehdotin yhteistyötä ja päättötyöni sai tarvitsemansa yhteistyökumppanin. Ryhdyin tekemään yhdistykselle kannatustuotteita ja projektin aikana syntyi ajatus kissan äitiyspakkauksesta.

Lopputyö valmistui maaliskuussa 2014 ja samana keväänä valmistui sen tekijä teolliseksi muotoilijaksi Seinäjoen ammattikorkeakoulusta. Anu osallistui äitiyspakkauskonseptillaan Kokkolanseudun kehitysyhtiön Kosekin idealeipomoon, josta hän sai oppia ja kannustusta pakkauksen kehittämiseen.

- Nautin käsillä tekemisestä, joten aloin suunnitella, miten tuotteita voitaisiin valmistaa. Se johti kankaanpainantastudion ja pahvipakkausten valmistukseen vaadittavien koneiden hankkimiseen. Koska aloittelevalla yrityksellä oli hyvin tiukka budjetti, valmistimme edellämainitut yhteistyössä lähipiirin kanssa.

 

Tuotteita kiehtoville kissoille

 

Kokkolalaisen teollisen muotoilijan ja Paju- ja Madonna-kissojen omistajan tuorein titteli on yrittäjä. Anu Martikkala perusti Desing by Anun, joka valmistaa lemmikkieläimille ja niiden omistajille suunnattuja tuotteita.

- Varsinkin tuotteiden suunnittelu kissoille ruokkii uteliaisuuttani ja tarjoaa ongelmia, joita voin yrittää ratkaista muotoilemalla ja yhteistyöllä. Olen ehdottomasti kissaihminen, vaikka kaikki eläimet ovat ihania. Kissoissa on silti vaan sitä jotain mikä kiehtoo minua.


anun_kissat_madonna_ja_paju


Madonna on noin 10-vuotias entinen löytökissa Raahen löytöeläinkodista.

- Ihastuin ensikohtaamisellamme hänen ihmisläheisyyteensä ja diivamaiseen tapaansa nostella tassujaan.

Madonna sai kaverikseen Pajun, jota Anu kuvailee rämäpääksi. Siistikin se on. Anun mukaan Paju käy välillä juoma-astiassaan pesemässä käyttämänsä lelut. Jos tämä kissa saisi päättää miten päivä vietettäisiin, olisi se pelkkää kikkailua ja leikkimistä.

- Yritykseni näkökulmasta ompelupäivät saattavat mennä Pajun kikkailujen vuoksi tuotannon kannalta vähän tehottomiksi. Paju kun haluaisi nukkua ompelukoneen välissä tai päällä.

 

Kääntämällä pesäpaikaksi

 

Äitiyspakkaukseen Anu valitsi tuotteita, joita uuden kissan omistaja tarvitsee. Valitsemisen apuna olivat opinnäytetyöhön liittyvät kyselyvastaukset kissojen sijaiskodeista, verkon kissa-aiheisilta foorumeilta ja sivustoilta.

- Yhdistyksen kautta sain hyödyllisiä näkökulmia, koska työntekijät näkevät ja tietävät kissakotien toiveet ja tarpeet. Tein lopputyön aikana myös asiantuntijahaastatteluita lemmikkieläinkauppoihin. Niistä sain tietoa, millaisia tuotteita asiakkaat ostavat, mitkä tekijät vaikuttavat ostopäätöksiin ja arvioita siitä, miten paljon asiakkaat keskimäärin sijoittavat rahaa lemmikkieläintuotteisiin.

Mitä pakkauksesta oikein löytyy?

Kurkataanpa.

 

kissojen_aitiyspakkauksesta_loytyvat_tuotteet


- kissanviltti

- Ökki-kissanlelu

- potilaspuku

- karsta

- puhdistusliina

- kissan vauvakirja


Kaupasta ostettua karstaa ja lähipainotalosta tilattua vauvakirjaa lukuunottamatta Anu tekee kaikki tuotteet käsityönä.


nain_valmistetaan_kissoille_aitiyspakkauksia


- Kankaanpainantatyön teen omassa kankaanpainantastudiossa, joka löytyy avomieheni vanhempien luota. Tuotteet ompelen kotona Paju-kissan valvonnan alaisuudessa. Avopuolisoni Timo auttoi suunnittelemalla ja valmistamalla pakkausten valmistukseen tarvittavat koneet. Pahviarkit leikkaan, stanssaan eli puristan ja liimaan painostudiossani.


pahveja_pahveja


Myös pahvipakkaus on mietitty tarkkaan. Kun sen kääntää ylösalaisin ja leikkaa siihen ääriviivoja pitkin oviaukon, syntyy laatikosta pesäpaikka kissalle.

 

Kolmen kokoisia potilaspukuja

 

Ensimmäisiin kokeiluversioihin Anu suunnitteli ja painoi kissakuvan. Kun laatikon käänsi ylösalaisin, oli kissakin väärinpäin.


ensimmainen_versio_pakkauksesta


- Se tuntui hassulta ja niin syntyi Kissakasa-kuosi, jota voi katsoa mistä suunnasta tahansa. Aina joku kissa on oikeinpäin. Kuosia olen painanut myös pakkauksesta löytyvään vilttiin.

Pakkauksesta löytyvä kissan potilaspuku on tarkoitettu leikkauksen jälkeiseen toipilasaikaan, jolloin tikkien ja haavan on parannuttuva kunnolla. Idea pukuun antoi jälleen kerran Paju, joka toipui sterilisaatiosta.

Anu muistelee, miten kissa jäi eläinlääkärin antamassa muovikaulurissa kiinni kotona portaiden väliin. Sukkahousut esille ja Anu teki kissalleen suojapuvun. Sen Paju tuhosi seuraavan yön aikana.

- Lisäsin pienelle koiralle tarkoitettuun pukuun vatsaa peittävän kankaan ja Pajun toipuessa muokkailin pukua aina tarpeen mukaan. Pajun käyttämästä puvusta valmistin kaavat ja eläinlääkäreiden mielipiteitä kuuntelemalla kehitin äitiyspakkaukseen tulevan potilaspuvun.


aitiyspakkauksen_potilaspuku


Tuon puvun selkäosan materiaali on 100 % puuvillaa ja vatsaosa puuvillastretch-kangasta. Pakkaukseen voi valita small-, medium- tai large-kokoisen puvun.

- Joustavan materiaalin ansiosta se antaa kissalle käyttömukavuutta ja vapauden liikkua. Selkäosan materiaali tuo pukuun jämäkkyyttä ja siitä on vaikea kiemurrella ulos.

 

Muistot talteen vauvakirjaan

 

Ökki-maskotti hyppäsi äitiyspakkaukseen kesken suunnittelun. Ökki-lelun idea on selvä: sen sisälle voi piilottaa kissanminttua, rapisevan pussin tai vahvan narun.


okki-selitys


- Kun minulta kysyttiin mitä maskotti esittää, vastaukseni oli, että se ei esitä mitään tiettyä, vaan se on tämmöinen Ökki. Madonna tykkää kantaa sitä kuin se olisi hänen saaliinsa. Harmillisesti hän tykkää tehdä sitä öisin ja maukua samalla. Se olisi ihan OK, mutta maukumisen voisi jättää päiväsajalle, naurahtaa Anu.

Samanlaisen saalistusviestin lelu herätti myös Kermaleivoksessa. Kermaleivos on Anun valokuvaajaystävän ystävän kissa, joka esiintyy Design by Anun verkkosivuilla ja tämän jutun studiokuvissa (kuten tuossa alla).


kermaleivos_leikkii

 

- Meidän Pajulle lelu on mieluisa, kun se liikkuu. Eli lisäämällä narun saan hänet innostumaan Ökistä.

Samainen Ökki näyttäytyy myös vauvakirjan sivuilla. Kirjaan voi kirjoittaa kissan perustiedot ja liimata valokuvia.

- Sinne voi vaikka painaa elintarvikeväreillä ensimmäisen tassun jäljen. Lisäksi kirjassa on hieman tietoa kissan kehitysvaiheista ja elämänkaaresta. Kun taltioi yhteisiä muistoja, ne eivät unohdu arjen pyöteessä ja muistoihin on mukava palata myöhemmin uudelleen.

 

Kissakasoja myös kissattomille

 

Ensimmäinen äitiyspakkaus tuli myyntiin marraskuun alussa. Tekijän saama palaute on ollut todella hyvää ja myönteistä. Hän kertoo, että konsepti on saanut juuri sellaisen reaktion mitä hän pakkausta suunnitellessaan haki.


tyytyvainen_kissa_ja_aitiyspakkaus

 

Anu Martikkala tunnustaa olevansa hieman hämmästynyt, miten helposti ja rohkeasti ihmiset kertovat ongelmistaan, joihin he toivovat häneltä tuotekehittelyä ja ratkaisuja.

- Sisällöstä on tullut jonkin verran kysenalaistamista, mutta mielestäni palautteen myötä pakkaukseni kehittyy, muokkaantuu ja kasvaa. Esimerkiksi kissan potilaspuvulle tullut myös uusia käyttötarkoituksia. Kissankasvattajat kertovat, että puku toimii imetyksen estopukuna, kun eläinlääkäri on määrännyt kissalle imetyskiellon.

Kissanomistajien toiveet ja tarpeet muokkaavat tuoreen yrittäjän tulevaisuutta. Tulossa on ainakin rotukohtaisia potilaspukuja ja siveysvöitä. Kissattomille Anu on suunnittelemassa T-paitoja ja tunikoita, joita koristavat Kissakasa-kuosin kissat.

- Haaveita ja päämääriä pitää aina olla. Uskon, että kissan äitiyspakkauksesta voisi tulla kansainvälinen hitti ja tämä haave on helposti toteutettavissa. Kääntämistyö on potkaistu käyntiin.
 Kissojen äitiyspakkauksia on
kahta eri kokoa. Maxi-pakkaus sisältää kaikki tuotteet, Light-pakkauksessa on kaikki muut tuotteet paitsi potilaspuku. Pakkauksia voi ostaa Desing by Anun -verkkokaupasta. Äitiyspakkauksen tuotteita voi ostaa sieltä myös erikseen.

Anu valmistaa tuotteita pieniä eriä kerrallaan ja erien materiaalit ja tuotteet vaihtelevat. Uusista tuotteista ja materiaaleista Anu ilmoittaa verkkokaupassaan ja Facebook-sivullaan.


Ps.
Läheiset ovat auttaneet Anua ja siksipä hän lähettää heille suuret kiitokset.

Design by Anun verkkosivun valokuvat on ottanut valokuvauksen opiskelija ja Anun ystävä Kati Kanala. Vauvakirjan suunnittelussa, taitossa ja kuvituksessa on opastanut ja auttanut ystävä Sanni Harju, joka on muotoilija ja graafisen sunnittelun opiskelija. Ja kuten tekstissä mainitaan avomies Timo Hokkanen (teollinen muotoilija hänkin) on auttanut ja tukenut pakkausten suunnittelussa ja stanssaustyökalujen valmistuksessa.

 

Sinulla ei ole oikeutta kommentointiin.

Ota yhteyttä, kehrää tai sähise: Palautetta, kas tai suoraan sähköpostilla info(miuku)kissakas.fi
Copyright © Kissakas, ellei toisin mainita