Potilasesimerkki: 12-vuotias maatilan kissa, jolla on kyynärnivelissä nivelrikkomuutoksia. Kissa oireilee ontumalla ja istuessaan se riiputtaa toista tassua ilmassa.

- Kissojen elinikäinen notkeus on pelkkää uskomusta. Nivelrikko eli artroosi on kissoilla luultua yleisempää. Parantavaa hoitoa ei ole olemassa, mutta nivelrikon etenemistä voi hidastaa pehmeällä liikunnalla ja ylipainon välttämisellä, aloittaa fysioterapeutti Susanna Vartiainen.

Eläinlääkäri on määrännyt potilaalle niveliä voitelevia Cartrophen-piikityksiä ja fysioterapiaa.


kissan_anatomiakuva


Susanna ottaa huomioon eläinlääkärin lähettämät terveiset ja diagnoosin ja ryhtyy tekemään kissalle fysioterapeuttista tutkimusta.

- Katson ensin varaako kissa painoa kaikille käpälille. Tutkin ryhtiä ja mahdollisia eroja vasemman ja oikean puolen lihaksistossa. Käyttämätön raaja tai pitkäaikainen ontuma surkastuttaa lihakset ja alue kuihtuu ja litistyy.


anatomiakuva_susannalta


Nivelten liikkeitä tutkimalla hän saa selville, onko nivelissä jäykkyyttä tai liikeradoissa kipua. Kipualueet ja jännitykset fysioterapeutti etsii käsin tunnustelemalla. Tärkeä tiedonlähde on myös kissan omistaja, jolta Susanna kyselee oireista ja mahdollisesta tapaturmasta.


 

Eläinfysioterapia on osa eläinten hyvinvointia

 

Siilinjärveläinen Susanna Vartiainen on maamme ensimmäinen päätoimisesti eläimiä hoitava fysioterapeutti. Hänen opinnäytetyönsä valmistui vuonna 1995 ja siihen hän kehitti suomalaisen eläinfysioterapian määritelmän. Se on tällainen:
 

"Fysioterapialla eläinten hoidossa tarkoitetaan ennaltaehkäisevää tai eläinlääkinnällisten toimenpiteiden jälkeen erilaisten fysikaalisten laitehoitojen, manuaalisten käsittelyjen tai tiettyjen harjoitusten muodossa annettavaa terapiaa, jolla pyritään edistämään eläinten kuntoutumista."


- Halusin ensin eläinlääkäriksi, mutta oman varsani lihasongelmien myötä muutin suuntaa eläinfysioterapiaan. Aloitin fysioterapiaopinnot ja ollessani loppuvaiheessa Suomessa aloitettiin ensimmäinen eläinfysioterapeuttien koulutus. Pääsin suoraan sinne ja koko opiskeluajan käytin harjoituskappaleena omaa varsaani. Oppiminen oli hyvin palkitsevaa!

Suomessa eläinfysioterapeutin on ensin opiskeltava ihmisfysioterapeutiksi ja sen jälkeen hän voi erikoistua eläinfysioterapiaan. Meillä opiskelu kestää yhteensä viisi vuotta. 

- Nimike "eläinfysioterapeutti" ei ole suojattu, mutta "fysioterapeutti" on. Se tarkoittaa sitä, että vain laillistetut fysioterapeutit saavat sitä käyttää, mutta eläinfysioterapeutti-nimikettä saa käyttää kuka vain, Susanna Vartiainen selittää.


kissa_fysioterapeutin_olkapaalla


Vastavalmistunut eläimiin erikoistunut fysioterapeutti kierteli esittäytymässä lähiseudun eläinlääkäreille. Moni aloitti yhteistyön hänen kanssaan. Nykyään kissa-asiakkaina on tapaturmissa ja kolareissa vammautuneita kissoja, hyppyhaluttomia agilitykissoja, maatilojen työkissoja ja iän myötä jäykistyneitä kissoja.

- Kahdessakymmenessä vuodessa eläinfysioterapia on tullut jo arkipäiväiseksi ja kuuluu yhtenä tärkeänä osana eläinten hyvinvointiin. Kissat ja koirat käyvät täällä Siilinjärvellä vastaanotollani ja heppa-asiakkaiden luona käyn talleilla. Asiakkaina on ollut myös kaninpoikanen, aaseja, vasikoita ja siitossonneja, hän luettelee.

 

Kylmää kipuun, lämmintä rentoutukseenJokaisella käyntikerralla Susanna Vartiainen valitsee yhdistelmän hoitoja, joita tarvitaan kullekin asiakkaalle. Hän tekee tarpeen mukaan manuaalisia käsittelyjä, laitehoitoja, terapeuttisia harjoitteita ja antaa omistajalle ohjausta.

Manuaaliset käsittelyt ovat hierontaa, venyttelyä, triggerpistekäsittelyä ja nivelten mobilisointia.

- Triggerit ovat heijastekipupisteitä, jotka kertovat ongelmista jossain toisaalla kehossa. Triggerit ovat hyvin kivuliaita kohtia, mutta kun ne saa hoidettua, on kipukin poissa. Selkäkipuisella kissalla triggereitä saattaa olla esimerkiksi hartioissa.

Työhuoneesta löytyvät laitteet, joilla fysioterapeutti voi antaa potilaille tarvittaessa mikrovirtaterapiaa. Mikrovirta on pientä sähkövirtaa, jolla vilkastutetaan aineenvaihduntaa ja rentoutetaan kudoksia.
 

mikrovirtaterapiaa_kissalle
 

- Kudosvauriopotilailla, kuten korkealta pudonneen kissan lihasrevähdyksessä, mikrovirralla saadaan vauhditettua paranemista. Kun kudokset ovat rennompia, on myös minun fysioterapeuttina helpompi kosketella potilasta.

Akuutteihin tapaturmiin ja kiputiloihin Susanna suosittelee kylmähoitoa. Kun jyväpussin viilentämisen sijaan lämmittää, sopii se rentouttamiseen ja jäykkyyden lievittämiseen. Kylmä-lämpöhoitoja hän ei anna vastaanotolla, vaan ohjeistaa tekemään niitä kotona. 

- Vastaanotolla käynti on kissalle aina stressitilanne ja siksi kiinnitän erityistä huomiota kotiohjeisiin. Kun kotiväki hoitaa ennakkoon rentoutuspuolta, kissa tottuu samalla kehonsa käsittelyyn. Kuntoutusjaksojen aikana annan terapeuttisia harjoitteita, joita tehdään kotona ja näin autetaan kissaa.

 

Lihasvoimaa lumesta ja sammalesta

 

Terapeuttinen harjoite tarkoittaa eläinten fysioterapiassa jumppaa. Mitä ja miten jumpataan, sen Susanna Vartainen valitsee hoidettavan ongelman tai sairauden mukaan.

Kyynärnivelrikkoiselle esimerkkipotilaalle hän miettii tehtäviä, joissa on mahdollisimman vähän maata vasten tärähtelyä. Toisaalta kyynärpäihin olisi hyvä tulla liikettä.

- Liike on lääkettä kissallakin. Huiskalla leikkiminen makuuasennossa saa käpälät koukistumaan ilmassa. Liike parantaa nivelen voitelua ja ympärillä olevat lihakset vahvistuvat, jolloin ne tukevat paremmin niveltä.

Fysioterapeutti painottaa, että harjoitteiden olisi hyvä olla kullekin eläinlajille mieluisia. Leikkiminen ja huiskan pyydystäminen sopivat kissalle, eikä kuntoutuja edes hoksaa jumppaavansa.

Nivelrikosta kärsivälle kissalle pehmeällä liikkuminen on parempi vaihtoehto kuin kovalla tassutteleminen.


- Kissat eivät oikein ilahdu vesiterapiasta ja uimisesta, joka muuten sopisi nivelrikkoiselle loistavasti. Puuterilumessa kahlaaminen tai sammalikossa tarpominen on niille toimivampi vaihtoehto. Ne ovat tehokkaita lihasvoiman ylläpitäjiä, vinkkaa Susanna.


kissan_kanssa_kavelylla


kissa_hangessa_tarpomassa
 

Kun kissa hyppää, sen etukäpälät kuormittuvat enemmän kuin jos kissa kulkisi tasaisella alustalla. Esimerkkipotilaalle hän suosittelee, että korkealla sijaitsevan lempimakuupaikan kohdalle laitetaan ns. hyppytuoli. Kissa laskeutuu ensiksi tuolille, jolloin etukäpäliin kohdistuva tärähdys on huomattavasti lievempi.

 

Juokseminen ja kiipeily käyvät jumpastaVastaanotolla Susanna Vartiainen kuuntelee ja katselee tarkkaan kissa-asiakkaan mielipidettä. Eläimet näyttävät eleillään ja käyttäytymisellään, mitä mieltä ne ovat.

- Kynnet ranteessa eivät hyödytä ketään. Yleensä mielikuvitusta käyttämällä ja neuvottelemalla päästään kompromisseihin. 

Hän muistuttaa, että liikunta on hyväksi myös terveille kissoille. Juokseminen ja kiipeily, leikkiminen ja temppujen opettaminen käyvät jumpasta ja ehkäisevät kissoilla yleisiä tuki- ja liikuntaelinongelmia.

Entä mitä kuuluu esimerkkipotilaalle? Diagnoosin saamisesta ja fysioterapian aloittamisesta on nyt 2,5 vuotta. Susanna tietää kertoa, että kissa ei tarvitse enää muuta hoitoa kuin Cartrophen-pistoksia.

- Nykyään tämä kissa pystyy käymään töissä maatilalla eikä enää onnu. Se liikkuu paljon ja lihakset ovat säilyneet. Arkiset toimet sujuvat normaalisti ja tilanne vaikuttaa tasapainoiselta ja kissa tyytyväiseltä.
 
Eikä tässä vielä kaikki. Lue ja katsele lisää:


- Susannan video kissamaisesta fysioterapiasta ja kotiharjoittelusta: 

 - Susanna vastasi kymmeneen kissanhieronta-aiheiseen kysymykseen. Lue vastaukset ja katso opasvideo kissan hemmotteluhierontaan täältä näin.

- Kuvien ja videon Nupero-kissalla on yllään frettien valjaat. Niitä aikuisiällä valjaisiin opetettu kissa näyttää käyttävän mielellään. 


- Susanna Vartiaisen asiakkaita ovat kissojen lisäksi koirat, hevoset ja muut fysioterapiaa tarvitsevat eläimet. Hänet löydät Facebookista ja omilta kotisivuilta.


 

Kommentit  
+2 # Liisa 13.03.2016 22:10
Kiitos Susanna ja won Nupero! Olipa hyvää vertaistietoa ja käytännön vinkkejä! Näitä konsteja meilläkin aletaan hyödyntämään. Kun killien nivelet liikkuvat, joutuvat hiirulaiset hipsimään evakkoon!
Ilmoita ylläpidolle

Sinulla ei ole oikeutta kommentointiin.

Ota yhteyttä, kehrää tai sähise: Palautetta, kas tai suoraan sähköpostilla info(miuku)kissakas.fi
Copyright © Kissakas, ellei toisin mainita