Etsimisen ja löytämisen riemua. Sitä tarjoaa geokätköily Marjaana Viitaselle. Maastoon piilotettuja kätköpurkkeja hän on etsinyt myös kissojensa Myrskyn ja Viiman kanssa. Ensimmäinen kerta sujui niin hyvin, että metsään suunnataan uudemmankin kerran.


Jaa-a, geokätköily plus kissat. Tällaisesta yhdistelmästä lienee kiittäminen Myrskyä. Marjaana Viitanen kertoo ulkoilleensa maatiaiskissansa kanssa lähes päivittäin, jotta ylienerginen kolli väsyisi ja nukkuisi yönsä rauhallisemmin.


myrsky_ja_viima_lenkilla


Maaseudun rauhassa kahden kissan (kuvassa Viima vasemmalla ja Myrsky oikealla) ja emännän lenkit pitenivät. Entä jos pian kolme vuotta täyttäville kateille esittelisi maailmaa vielä laajemmin? Ja olihan siinä sekin, että pyöristymään päässyt Viima tarvitsi lisää liikuntaa.

- Lähiseudulla oli muutama mielenkiintoinen kätkö vielä löytämättä. Minä ja mieheni päätimme huviksemme kokeilla, että mitä tapahtuisi, jos ottaisimme kissat mukaan kätköilemään. Mitä pahempaa voisi sattua, kuin se että joutuisimme kääntymään kesken reissun takaisin?


geokatti_jarvimaisemassa


Geokätköily on maailmanlaajuinen ulkoiluharrastus, jossa kokeneemmat harrastajat piilottavat maastossa kiinnostaviin kohteisiin kätköpurkkeja. Toiset harrastajat voivat nettipalvelusta
(geocaching.com täällä ja geocache.fi täällä) hakea kätköjen koordinaatit ja lähteä niiden avulla etsimään kätköjä. Kätköpurkissa on lokikirja, johon etsijät kirjaavat nimensä ja jättävät kätkön paikoilleen odottamaan seuraavia etsijöitä.

- Etenkin vaativammat kätköt tarjoavat löytäjälleen etsimisen ja löytämisen riemua, ja jopa mahdollisuuden itsensä voittamiseen vaativassa maastossa. Minulle tämä harrastus on tarjonnut mielekkäitä kohteita iltalenkeille ja esitellyt lähiympäristöstä mielenkiintoisia paikkoja, joihin ei muuten olisi tullut törmänneeksi.


olisiko_geokatko_taalla


Ja niin Myrsky ja Viima oli päätetty ottaa seuraavalla kerralla mukaan. Ainoa ennakkovalmistautuminen oli hankkia kissojen valjaisiin kunnollinen, pitkä ja maastossa helposti soljuva talutin.

- Lähdimme matkaan ilman minkäänlaisia odotuksia. Veikkasimme, että mikäli kissat pysyvät rauhallisina, pitkä naru antaa meille sopivasti tilaa etsiä kätköä samalla kun nelijalkaiset tutkivat maastoa.

Ensimmäinen kohde oli kosken äärellä. Vieraan maaston lisäksi geokatteja odotti siis aivan uusi äänimaailma. Marjaanalla oli luottamus siihen, että kissat selviäisivät jännityksestä. Ja jos kätköily ei onnistuisikaan, olisi auto lähellä paluumatkaa varten.

- Koski herätti kissoissa kuitenkin vain tiukkaa tuijotusta. Kävely kätköpaikalle sujui hyvin, eikä kumpaakaan kateista tarvinnut missään kohtaa kantaa eteenpäin, hieman vain houkutella. Kätkön etsiminen oli helppoa, sillä molemmat kissat tutkivat ympäristöä rauhassa ja jättivät meille aikaa silmäillä kätköpaikkaa.

Suurin yllätys oli se, miten hyvin kaikki sujui jo heti ensimmäisellä kerralla.


Vai_olisiko_katko_sittenkin_taalla


- Kissojen touhuilun ja tutkimusretkeilyn seuraaminen oli todella mukavaa ajanvietettä. Koko keikka meni yli odotusten! Molemmat kissat seurasivat taluttajiaan jopa paremmin kuin kotioloissa.

Kotiin nelikko palasi erittäin hyvillä mielin. Marjaana kirjoitti ensimmäisestä kätköilykerrasta postauksen Myrsky & Viima – Parasta Ikinä! -blogiin.

- Positiivista palautetta on tullut ja kuulin, että muitakin geokatteja on olemassa. Vanhempani taitavat pitää minua hieman kajahtaneena, mutta muutoin olen päässyt kertomaan ihmisille kätköilystä ja kissojen ulkoiluttamisesta ja siihen totuttamisesta.


geokatkolaatikko_loytyi


Entä joko seuraava reissu on suunnitteilla?

- Nyt viikonloppuna kävimme taas kätköilemässä, piilotamme ehkä kesällä yhden ja juhannuksena viimeistään on aikaa suunnitella taas kissareissuja. Ensi kerralla otamme kissoille ruokaa mukaan ja valitsemme ajankohdaksi illan, jos on kuuma päivä.


Kas, tapahtuipa ensimmäisen reissun jälkeen:
Myrsky, Viima ja kotiväki sekä yli 80-vuotias isoäiti kävivät etsimässä kätköä suojärvellä. Se muuten näyttää tismalleen tältä.

 
Myrskyn, Viiman ja Marjaanan vinkit tuleville geokateille:

 

* Suunnittele vieraaseen paikkaan lähtemistä vasta kun ulkoilu kotipihassa on rutiinia.

* Elleivät kätköt ole todella lähellä, kätköilyyn liittyy kissan kanssa usein autoilua. Näin myöskään matkustamisen ei pidä olla liian stressaavaa kissalle.

* Kätkön etsimistä voi harjoitella kotipihassakin etsimällä vaikkapa neliapiloita samalla kun kissa seikkailee narussa.

* Kätkö pitää valita sen mukaan, että se on kissan kanssa mukava kiertää. Kilometrikin on suht pitkä matka kulkea, joten ei kannata kovin pitkistä matkoista aloittaa. Mitä lyhempi matka on kipaista kissan kanssa turvaan autolle, sen parempi.

* Tiheät pusikot olivat hankalia talutushihnojen kanssa ja isompien ojien yli on >miltei mahdotonta hypätä kissa sylissä.

* Jos kätkön noutaminen vaatii puuhun kiipeämistä, veikkaan, ettei katti suostu tulemaan perässä. Sopivien kätköjen valinta on .

* Kärsivällisyyttäkin pitää olla. Kissa ei ole koira, ja jos näyttää siltä, ettei kissa tykkää touhusta, pitää olla valmis viheltämään peli poikki ja viemään kissa kotiin.

* Kissat harvemmin juovat vettä silloin kun sitä niille tarjotaan. Siksi kaikkein kuumimpana aikana ei kannata lähteä avomaastoon. Mukaan kannattaa pakata vaikka vähän märkäruokaa.

* Kaverikissan seura voi rohkaista eteenpäin, vaikka molempia vähän jännittäisi.


yhdessa_mennaan_hihnassa

 KUVAT:
Marjaana Viitanen

 

Kommentit  
0 # Tarja 31.08.2017 18:33
Minäkin harrastan geokätköilyä, mutta en voi ottaa jo yli 17 vuotiasta kissaani Milliä mukaan, kun se pelkää niin kovasti auto kyytiä.
Ilmoita ylläpidolle

Sinulla ei ole oikeutta kommentointiin.

Ota yhteyttä, kehrää tai sähise: Palautetta, kas tai suoraan sähköpostilla info(miuku)kissakas.fi
Copyright © Kissakas, ellei toisin mainita