Muutama vuosi sitten Erja Hirvi suunnitteli Marimekolle Siniverinen-kankaan. Sen villeihin ja veikeisiin kissoihin suunnittelija halusi raukeutta ja pehmeyttä, saalistusviettiä ja keimailua.


Joskus kuvioiden ideat syntyvät unelmoimalla, toisinaan salamannopealla oivalluksella. Niinkin voi käydä, että ne hautuvat kuin parempikin pataruoka.


Mutta joskus tarvitaan odottelua Pariisissa Charles de Gaullen lentokentällä. Vuosia sitten Erja Hirvi oli matkalla Ranskasta Suomeen ja odotellessa hän alkoi hahmotella pieneen lehtiöön kissoja.

luonnos_lentokentalla


- Kerroin Marimekolle kiinnostuksestani tehdä isokuvioista kissakangasta ja esittelin seuraavan kömpelön luonnoksen. Idea oli mallistotiimin mielestä tarpeeksi kiinnostava.


seuraava_luonnos


Miten alkaa toteuttaa tällaisen kankaan originaalia? Luonnostellen huolettomasti jotain kissoihin viittaavaa? Vai tehdä enemmän kissan näköistä?

- Päätin, että haluan kissan näköistä, koska kissat ovat kauniita ja sulavia ja samalla villin ja veikeän näköisiä. Googletin kissoja eri asennoissa ja lainasin kirjastosta kissaopuksia, joiden avulla harjoittelin kissojen anatomiaa.
 

kissaluonnoksia

lisaa_kissaluonnoksia

viela_lisaa_kissaluonnoksia

Mallina toimi myös Elvis, musta kissa Erjan pojan mummilasta.

- En kuitenkaan saanut tilaisuutta kovin usein kuvata tai piirtää Elvistä. Onneksi kissojen anatomia oli sillä tavalla tuttua, että meillä oli aina maalla asuessamme kissa. Mikki, jos se oli poika. Ja yksi valkoinen narttu nimeltään Minni.

Kissojen piirtäminen ei ole helppoa, ei edes ammattilaiselle. Erja Hirvi kertoo, että piirtäminen helpottuu, kun tekee peräkkäin monta kuvaa. Kankaaseen tulevien kissojen paikka ja määrä olivat selvillä Siniverinen-nimisessä luonnoksessa.

siniverinen-luonnos

sininen_kissa

- Halusin, että kissan luonteesta tulee esiin raukeus ja pehmeys mutta myös saalistusvietti ja keimailu. Hännät ovat merkittävä osa sommittelua.


Kankaan lopulliseksi nimeksi tuli ”Siniverinen”. Nimi on lähtöisin venäjänsininen-kissarodusta. Suunnittelija halusi syvänsinisiä kissoja valkoisella pohjalla.

- Toinen suosikkini olisi ollut mustia kissoja okralla, sahramipohjalla. Mallistoon tuli lopulta mustia kissoja beessillä pohjalla ja vihreitä kissoja pinkillä pohjalla.


siniveriset-mustat_kissat    siniverinen-vihreat_kissat

  Hirvi on tyytyväinen lopputulokseen ja siihen, että hän sai sommitella ja saattaa veikeät olennot kankaalle.


- Paras saamani palaute tuli Pariisista. Siellä opettaja oli ostanut kangasta ja ommellut siitä mekon itselleen, jotta lapset koulussa saavat katsella kissoja. 

KUVAT:
Erja Hirvi, Marimekko

Ps.
Siniverinen-kangas on poistunut Marimekon ns. jatkuvasta mallistosta. Sitä voi kuitenkin löytää joistakin Marimekon liikkeistä ja tehtaanmyymälöistä.
Toiveita ja palautetta voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

Sinulla ei ole oikeutta kommentointiin.

Ota yhteyttä, kehrää tai sähise: Palautetta, kas tai suoraan sähköpostilla info(miuku)kissakas.fi
Copyright © Kissakas, ellei toisin mainita