Pihapiiriin ilmestyy kissa, mutta onko se koditon kulkuri vai eksynyt lemmikki? Kannattaako sille antaa ulos ruokaa, kutsua kissa sisälle vai viedä suoraan löytöeläintaloon? Lue Kissankulman ensikodin Pia Viirolan neuvot.


kissa_tarpoo_lumessa


Millainen kissa on kulkukissa ja millainen ei?

Kodittomaksi kissaksi voisi ajatella sellaisen, joka alkaa yht´äkkiä pyöriä pihassa tai paikassa, missä sitä ei ole ennen näkynyt. Välttämättä kyseessä ei kuitenkaan ole villikissa tai koditon. Yhtä hyvin voi olla käynyt niin, että kissa on normaalisti hyvinkin omalla reviirillään pysyttelevä, mutta siellä on sattunut jotain sellaista, että kissa on esimerkiksi säikähtänyt ja juossut niin kauas ettei enää löydä takaisin kotiin.

Jos kissa on selvästi huonokuntoinen, sairas tai loukkaantunut, on se otettava kiinni heti ja tarvittaessa toimitettava lääkäriin. Kunnallinen lääkäri hoitaa usein tällaiset tapaukset kunnan laskuun. Tilanne on kuitenkin erilainen eri paikkakunnilla! Kissan avuntarpeen mukaan kuitenkin tärkein ensin. Sitten aletaan etsiä kotia ja omistajaa, kun kissa on ensin hoidettu.

Oma kissani katosi vähän maalle muuton jälkeen. Se oli opetellut olemaan pihassa ja pysyi siinä hienosti, mutta säikähti sitten kovaäänistä autoa ja pakeni. Kissaa etsittiin kuukausi kissojen ja koirien ja paikallislehden kanssa. Lopulta mökille tullut ihminen tunnisti postilaatikkoonsa jaetun lapun perusteella pihassaan pyörivän kisun ja otti yhteyttä. Niin pääsi Murrikin takaisin kotiin. Se ei ollut kuin parin kilometrin päässä kotoa, mutta koska oli paniikissa juossut tuntemattomalle alueelle, ei se sieltä enää kotiin osannutkaan omin neuvoin.


tuijottava_kissa_ulkona


Mitä voi tehdä ulkona vapaana liikkuvalle vieraalle kissalle?

Kissa saattaa olla oikeasti koditon, jos se on hyvin rähjäinen, hoitamattoman oloinen ja kamalan nälkäinen. Jos kissa on pulska ja hyvässä karvassa ja sille kelpaa vain herkkupalat, voisi ajatella sen olevan jonkun oma, joka on vain päättänyt käydä naapurissa paremmilla sapuskoilla. Jos kissan kohtalo ajatteluttaa, siitä kannattaa kysyä lähistön asukkailta, laittaa lappuja kauppojen ilmoitustauluille ja ehkä naapurien postilaatikoihin. Jos sitä ei kukaan tunnista, silloin on syytä ottaa kissa kiinni ja toimittaa löytöeläintaloon, ettei se jää pihalle palelemaan. Myös tällaisesta kiinniotetusta kannattaa aktiivisesti ilmoittaa, koska kissa on saattanut tulla kaukaakin.

 

Jos kissaa ryhtyy loukuttamaan, millaisia neuvoja annat amatööriloukuttajalle?


Jos kissa antaa helposti kiinni, sen voi ottaa itsekin. Jos kysymyksessä on selvästi karkuri tai kulkuri, joka ei anna kiinni, on loukuttaminen yksi hyvä tapa saada kissa turvaan. Silloin sille viritetään (supi)loukku ja laitetaan sinne ruokaa, jonka perässä kissa menee loukkuun ja se saadaan sisälle. Kissa ei yleensä loukkaa itseään, vaikka se kiikkiin jäädessään saattaakin nostaa aikamoisen metelin ja tilanne voi näyttää hurjalle. Loukuttaminen pitää kuitenkin tehdä jonkun sellaisen ohjeilla, joka on asiaan perehtynyt. Jos ei ole loukuttanut ennen, kannattaa olla erityisen varovainen. Loukutettu kissa on toimitettava löytöeläintaloon.
 

kissanpentun_kurkistamassa


Entä jos kissa on rohkea ja pyrkii kovasti sisälle, kannattaako avata ovi ja tarjota ruokaa ja suojaa?

Rohkean ja sosiaalisen kissan voisi ajatella olevan perhekissa. Yleensä pitkään omillaan olleet kissat ovat aika arkoja ja harvoin kävelevät sisälle omia aikojaan. Taas painottaisin sitä, että aktivoituu itse ja ottaa kävelylenkillä naapureiden kanssa puheeksi kissan ja kuulostelee onko se jonkun. Hyväkuntoista kissaa ei kannata alkaa ruokkia, koska se melko pian oppii hyvän ruokapaikan ja jää siihen ruuan ääreen. Jos on talvi ja pakkasaika, kannattaa karkulaiseksi oletettu ottaa kiinni, ettei se jatka matkaansa ja jää palelemaan pihalle. Ja taas kissan kiinniotosta pitää mahdollisimman pian ilmoittaa!


punainen_kissa_heinikossa


Jos on syöttänyt ja juottanut ja antanut suojan vieraalle kissalle ja kissa tuntuu nauttivan olostaan. Voisiko siitä tulla itselle uusi lemmikki?

Kissan alkuperä pitää aina yrittää selvittää. Samoin kissasta pitää ilmoittaa paikalliselle löytöeläintalolle. Kissaa voi joskus sopimuksella pitää itsellään sen aikaa, että omistajaa etsitään, koska löytöeläintaloilla on melkeinpä aina tuskallisen täyttä. Löytöeläintalo on kuitenkin se paikka, josta kissaa aletaan kysellä, jos se ei ilmesty omaan kotiinsa. Siksi löytöeläintalon olisi pysyttävä hyvin kartalla siitä, millainen kissa on löytynyt, missä se sen aikaa majailee ja mistä mahdollinen omistaja kissan saa noutaa. On ajattelematonta jättää vaan kissa itselleen, koska jossain joku saattaa sitä kovastikin etsiä ja kaivata.

Juuri saateltiin kotiinsa kissa, jota kovasti kaivattiin kotona ja oli etsitty monella eri tavalla. Kissa oli juossut pihastaan karkuun irtokoiraa, eikä enää osannut tai uskaltanut palata itse. Sekin majoittui ihan lähistölle toiseen pihapiiriin, josta siitä ilmoitettiin minulle. Välillä kissa oli jo ehtinyt muuttaa toiseen pihapiiriin, josta myös sain soiton ja siellä se oli otettu autotalliin lämpimään, kun oli tosi kovat pakkaset. Ensimmäisen pihan ihminen muisti nähneensä postilaatikkolapun aiheesta, mutta koska siitä oli jo aikaa, oli lappu hävinnyt. Omistajan yhteystiedot löytyivät lopulta löytöeläintalosta, johon kissan kuva ja tiedot oli laitettu sähköpostilla. Monesti löytyminen onkin useamman asian summa, siksi kadonneesta kannattaa ilmoittaa mahdollisimman monessa paikassa.

Hyviä paikkoja ilmoittamiseen ovat ilmoitustaulut, kaupat, lähistön postilaatikot ja valotolpat sekä nykypäivänä yhä enemmän sähköinen media. Esimerkiksi Facebookissa oma profiili, johon laittaa kuvan ja tekstin julkisesti jaettavaksi. Ilmoitusta kannattaa jakaa myös Facebookin paikallisiin kirpputoriryhmiin, eläinryhmiin sekä Karkurit-ryhmiin, joita on useita alueellisia. Myös www.karkurit.fi –sivusto on paljon seurattu ja tehokas.
 

tassunjaljet_lumessa
 Ps.
Lue myös Karkurit.fi:n loukuttamisohjeet.
Kissakkaan aiheeseen sopivat lukuvinkit: Kulkurikissan ja pojan tarinan uusin luku on onnellinen ja Uskomaton kotiutumistarina - näin Aatulla menee nyt

 

Kommentit  
0 # Kari Laakso 14.07.2015 20:16
"Ihan omin luvin loukkuja ei koskaan saa virittää, vaan asiasta on sovittava joko valvontaeläinlääkärin tai löytöeläintalon kanssa."

Ihan puutaheinää, tietenkin loukkupyyntiä saa harjoittaa ilman mokomia tahoja.
Ilmoita ylläpidolle
-4 # Vippipooki 25.04.2016 22:42
No kun ei saa, tarkista vaikka metsästysseurasta. Missään tapauksessa syötillä ei saa loukuttaa kuin kuvan saanut henkilö!
Ilmoita ylläpidolle
-2 # Minna/Kissakas 27.04.2016 10:14
Tekstiä on nyt muokattu mm. loukuttamisesta kertovassa kohdassa. Lisäksi loppuun on lisätty linkki loukuttamisohjeisiin. T. Minna/Kissakas
Ilmoita ylläpidolle
-3 # Kypsä 28.03.2019 20:47
Kaikille kissoille siru ja sitten seurataan, että jos samalta henkilöltä katoaa kissa vähän väliä, niin eläintenpitokieltoon vaan.
Seuraava kulkukissa tontillani häviää ikuiseen piiloon, eikä sitä tulla enää koskaan löytämään.
Kyllä ottaa päähän, kun vieraita eläimiä pyörii omalla pihalla, koska toisilla ihmisillä ei ole mitään rotia touhuissaan.
Ilmoita ylläpidolle

Sinulla ei ole oikeutta kommentointiin.

Ota yhteyttä, kehrää tai sähise: Palautetta, kas tai suoraan sähköpostilla info(miuku)kissakas.fi
Copyright © Kissakas, ellei toisin mainita