Kymmenientuhansien kissakuvien Jouko Torssonen ikuistaa kamerallaan kodittomia kissoja. Kun kuva on teknisesti onnistunut ja siinä näkyy kissan persoona, on uuden kodin löytyminenkin helpompaa.


 

20-viikkoiset tehotytöt Mauku, Raita ja Mutti etsivät uutta kotia, samoin suurilla silmillään ihastuttava Fifka. Koditon on myös savunharmaa oman arvonsa tunteva kissaherra Ossi. Näiden ja niin monen muun kissan esittelyt löytyvät Seinäjoen seudun eläinsuojeluyhdistyksen kotisivulta.

mutti_ja_raita

Mutti ja Raita

suurisilmainen_fifka

Fifka

kissaherra_ossi
Ossi

Ja niin monet esittelyistä löytyvät kuvat ovat Jouko Torssosen kamerasta. Seinäjokelainen on aktiivisesti mukana oman kotiseudun eläisuojeluyhdistyksen toiminnassa.
 

- Hallituksesta jäin pois syksyllä, mutta edelleen vapaaehtoisena puuhailen tausta-apua antamalla ja kuvailemalla eläimiä esittelyjä varten. On huomattu, että noilla kuvilla ja niiden laadulla on suuri merkitys kissojen kodin saamiseen.

 

Joukon tietokoneelta löytyy kymmeniätuhansia kuvia. Harrastajakuvaaja kertoo, että hyvä kissakuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.

 

- Tietysti kuvan pitää olla teknisesti onnistunut. Valon, värien ja kontrastien pitää olla kohdallaan. Hyvä kuva on sellainen, jossa kissan persoona tulee esiin. Tämä seuraava kuva on juuri Katto Kassisen näköinen ja sen luonne tulee hyvin esiin.

katto_kassinen

Katto Kassinen


Kissakuvaukset vievät Joukoa ympäri Etelä-Pohjanmaata. Suurin osa kuvauskohteista on löytökissoja, eläinsuojeluyhdistyksen väen tai tavallisten kansalaisten kiinniottamia. Jos omistajia ei löydy, eläinsuojeluyhdistyksestä kissat sijoitetaan vapaaehtoisvoimin toimiviin sijaiskoteihin. Niissä ne asuvat, kunnes loppuelämän kodit löytyvät.

 

Sijaiskodit, niiden kissat ja ihmiset ovat tulleet parin vuoden aikana tutuiksi. Jouko laskee kameransa lattialle ja antaa kissojen rauhassa tutustua siihen. Samalla kuvaaja pääsee tekemään tuttavuutta malliensa kanssa.

 

- Mutta jos kissa päättää, että tänään ei kuvata, niin sitten ei tosiaankaan kuvata. Sitten täytyy yrittää toisen kerran uudestaan. Ei ole mitään järkeä alkaa räpsiä jonnekin sängyn alle, jos kissa on päättänyt, ettei kuvia oteta.

 

Joukon kuusi kissaa ovat kodittomia kissoja Ssesyltä. Mustat sisarukset Saara, Leevi ja Minni tulivat heti omiksi kissoiksi ja vuoden päästä mukaan liittyi kilpikonnakuvioinen Tomu. Vuosien varrella koti on ollut myös monen kissan sijaiskoti.
 

- Kesytystyön aikana Sarasta ja Santrasta tuli kovin rakkaita ja ne ystävystyivät Tomu-kissamme kanssa niin syvästi, ettei niitä enää halunnut erottaa ystävistään.

saara_leevi_ja_minni

Saara, Leevi ja Minni

tomu

Tomu

sara_ja_santra
Sara ja Santra

Sitten Jouko esittelee kuvan, jossa ovat Piiparinen ja Pippuri. Nekin ovat entisiä ssesyläisiä, jotka ovat saaneet oman oikean kodin. Siellä kuvaaja kävi ikuistamassa kissasisarukset.

 

- Oli ilo nähdä kaksi entistä koditonta ja heittellä ollutta onnellisina ja rakastettuina perheenjäseninä.

piiparinen_ja_pippuri

Piiparinen ja Pippuri

Ssesy:n kotisivujen lisäksi Joukon kissakuvia voi katsella yhdistyksen materiaaleissa ja seinäkalentereissa.

 

- Kerran eräs nainen jostain muualta päin Suomea soitteli minulle ja sanoi, että hän ei voi valitetavasti kissalle antaa kotia, mutta hän vain halusi soittaa ja sanoa, että Ssesyn sivuilla on hänen mielestään parhaat kuvat ja parhaat esittelyt eläimistä.

 

Eikä taida olla iltaa, jolloin Jouko ei julkaisisi kuvia myös Facebookin kissaryhmissä. Peukut nousevat ja kommentit ovat hyvin ihastuneita.

 

- Haluan kuvillani näyttää, kuinka paljon upeita kissapersoonia on vailla omaa kotia. Suomalainen maatiaiskisa on aivan liian vähän arvostettu. Maatiaiskissojen monenkirjavuus on suunnaton rikkaus ja värivariaatioitakin on yhtä paljon kuin on luontoäidillä kekseliäisyyttä.
KUVAT:

Jouko Torssonen
 

Kommentit  
0 # Sonja 18.12.2014 02:01
Kovin on hienoja kuvia!
Ilmoita ylläpidolle
0 # kissahullu 05.01.2015 14:47
allekirjoitan jutun täysin! 3 kissaa on tullut valittua kuvan perusteella ja tietysti kuvauksenkin (tai oikeastaan kaksi kissaa enemmän kuvan ja kolmas enemmänkin kuvauksen perusteella)
Ilmoita ylläpidolle

Sinulla ei ole oikeutta kommentointiin.

Ota yhteyttä, kehrää tai sähise: Palautetta, kas tai suoraan sähköpostilla info(miuku)kissakas.fi
Copyright © Kissakas, ellei toisin mainita