Viime viikonlopun PetExpo-tapahtumassa kuultiin useita puhujia ja moninaisia lemmikkien ja lemmikkien ystävien elämään liittyviä aiheita. Yksi esiintyjistä oli Euroopan parlamentin jäsen Sirpa Pietikäinen.

 

Kolmen korat-kissan emäntä on työskennellyt pitkään eläinten hyvinvoinnin parantamiseksi. Hän kuvailee EU:n lainsäädäntöä hyvin pirstaleiseksi.

 

- Ei ole yhteistä lainsäädäntöä, joka määrittelisi keskeiset periaatteet. Iso asia, joka sieltä kokonaan puuttuu, on seuraeläimet. Siksi me emme voi puuttua esimerkiksi kissojen joukkomyrkytyksiin, Romanian kulkukoirien kaltoinkohteluun tai muihin jäsenmaiden väärinkäytöksiin.

 

Eläinsuojelutyöryhmän varapuheenjohtaja esittelee toimiaan Euroopan kattavan lemmikkieläinten tunnistusmerkintärekisterin perustamiseksi. Sirpa Pietikäinen on yhteydessä eri maiden meppeihin ja he etsivät yhdessä tehokkaita tapoja viedä asiaa eteenpäin, kuten kirjallisia kysymyksiä komissiolle ja komissaarin kuulemisia.


sirpa_pietikainen_haastateltavana
 

- Jokainen tekee oman valintansa, onko sisäkissa vai ulkokissa. Kissathan ovat vapaita sieluja ja myös eksyvät helposti. Sirutus auttaisi löytämään ne. Rekisterin avulla saataisiin kiinni myös pentutehtailijat.

 

Seuraeläinten hyvinvointilainsäädännöstä Sirpa Pietikäinen on puhunut muun muassa kissankasvattajien kanssa. Tavoitteena on saada kaikki kissankasvatus vastuulliseksi.

 

Puheessa nousevat esille myös lemmikeille tarkoitetut ruoat. Ihmisten ruokaa koskeva lainsäädäntö on hyvin tarkkaa, toisin kuin lemmikkien.

 

- Harvapa katti enää hiirillä elää. Se, mitä me kissoille syötämme, pitää olla sellaista, että kissat pysyvät terveinä ja hyvinvoivina.

 

 

Vuosien varrella edistysaskeleita

 

 

Seuraeläinrekisteristä ja hyvinvointilainsäädännöstä alettiin puhua viisi vuotta sitten. Sirpa Pietikäinen kertoo, että yhtenäisen rekisterin luominen edistyi viime keväänä, kun komissio lupasi ryhtyä selvittämään sen perustamista.

 

- Tänä vuonna on luvattu laki ja toivottavasti se tulee. Sen jälkeen sitä käsitellään parisen vuotta ja sitten jäsenmailla on pari vuotta laittaa se omaan lainsäädäntöönsä. Arjessa laki tulisi näkymään aikaisintaan neljän viiden vuoden kuluttua.

 

Millä mielillä hämeenlinnalainen kissanomistaja vie lemmikkieläinten asioita eteenpäin?

 

- Välillä hyvin murheellisin, koska kuulen hyvin järkyttäviä tarinoita eläimistä ja myös kissojen kohtaloista. Mutta myös iloisilla mielillä. Kyllä me saamme edistysaskeleita aikaan. Ja iloisilla mielillä myös siksi, että eläin on ihmisen mainio kumppani.


 

 

Sinulla ei ole oikeutta kommentointiin.

Ota yhteyttä, kehrää tai sähise: Palautetta, kas tai suoraan sähköpostilla info(miuku)kissakas.fi
Copyright © Kissakas, ellei toisin mainita