Turkulaiskissat Hiski ja Luukkonen tekivät sitä, mitä 1500- ja 1600-luvulla eläneillä kateilla oli tiettävästi muutenkin tapana tehdä. Ne kuljeskelivat pitkin Suomen suurimman kaupungin kujia ja herkuttelivat pyydystämillään hiirillä ja rotilla.

Hiskin lähes kokonainen luuranko löytyi vuonna 1994, lajikumppaninsa Luukkosen (kuvassa alla) parikymmentä vuotta myöhemmin eli kesällä 2014. (Luukkosen löytäjä-arkeologi kertoo löydöstään blogipostauksessa.)


Luukkoseksi nimetyn kissan luuranko on harvinaisuus. Suurin osa museoalueelta löytyneistä luista on yksittäisiä luita


Kummallakin kissalla oli sama löytöpaikka:
yksi Aboa Vetus & Ars Nova -museon kellareista aivan Aurajoen rannalla. Eihän se kissojen elinaikana tietenkään mikään museo ollut, vaan tyypillinen keskiaikainen iso kivitalo.

Näyttelyamanuenssi
Maria Granlund kertoo, että kissojen aikaan alueen nimi oli Luostarikortteli. Siellä sijanneissa tiilistä muuratuissa kivitaloissa asui rikkaita kauppiaita.

-
Kellarit olivat osittain maan päällä ja niitä käytettiin pääasiassa kuten nykyään. Keskikerroksissa syötiin, oleiltiin ja hierottiin kauppoja. Siellä olivat myös isot tulisijat. Yläkerroksissa nukuttiin. Huoneita ei ollut, vaan kerrokset olivat lähinnä yhtä isoa tilaa.


Historiallisten kissojen löytöpaikassa järjestelyt olivat kuitenkin hieman toisenlaiset. Löytöjen perusteella tämän kivitalon kellarissa sijaitsi keittiö. Kissat luultavasti vaeltelivat vapaana kaupungissa ja Luostarikorttelissa ja syystä tai toisesta niiden luurangot päätyivät kellariin maa-aineksen joukkoon.

- Luita tutkimalla on selvinnyt Luukkosen olleen nuori kissa, joka asui museon alueella 1500-luvulla. 1600-luvulla elänyt Hiski eli vanhemmaksi, tietää näyttelyamanuenssi.

 

Muuttumattomat kissat

 

Turun historian ja nykytaiteen museossa on avautunut näyttely, jossa on esillä yli kolmenkymmenen eläinlajin luita. Esillä ovat tietenkin myös Hiskin ja Luukkosen luurangot.

- Luut
ja luurangot ovat kiehtovia. Ne ovat ainoa konkreettinen asia, mitä menneisyyden eläimistä on säilynyt meille ihmeteltäväksi. Niissä on jotain tuttua, sillä esimerkiksi kissa ei ole rakenteeltaan ja luustoltaan pahemmin muuttunut vuosisatojen kuluessa. Luut houkuttelevat meitä kuvittelemaan kissojen tarinat, kertoo Maria Granlund.


Luutarha-näyttelyssä on esillä Luukkonen. Tässä sen kallo.


Kissakaksikosta Luukkosen luita on löytynyt enemmän ja luut olivat eri puolilla kellaria.
Luukkosen luita on tutkittu myös radiohiilimenetelmällä. Se vahvistaa ajoituksen 1500-luvulle, vaikka tulokset eivät aivan yksiselitteisiä olekaan.

- Radiohiilimittaukset ajoittavat Luukkosen varhemmaksi keskiajan alkuun, mutta ajoitukseen vaikuttaa kissan ruokavalio. Merikalojen hiilipitoisuudet vanhentavat tuloksissa luurankoa. Eli oikeasti kissa on 1500-luvulta, ja radiohiilimittausten tuloksissa huomioidaan kissan ruokavalio.

Löytöpaikan ja kuoliniän lisäksi luut voivat antaa viitteitä kissojen sukupuolesta. Luukkosen löytänyt arkeologi
uskoo kissan olleen naaraskissa. Mahdollisesti myös Hiski (kuvassa alla) oli tyttökissa.Hiski-nimen saanut kissan luuranko on nähtävillä Luutarha-näyttelyssä Aboa Vetus & Ars Nova -musossa Turussa


Miltä kissat ovat näyttäneet ja minkä värinen turkki niillä on ollut? Sitä ei voi luista päätellä. Ei ole tiedossa sekään, kuoliko Luukkonen kivitalon kellariin vai päätyikö kuollut kissa sinne tunkiomaan mukana.

- Todennäköiseltä vaikuttaa, että 1500-luvun puolivälissä kellarin katto sortui tulipalossa ja samalla Luukkosen luuranko hajosi,
näyttelyamanuens
si toteaa.Reisiluusta esineeksi

 


Turun museoalueen kaivauksilta on löydetty paljon yksittäisiä kissojen luita, joista suurin osa on kuulunut pentukissoille. Luissa olevia kolhuja ja naarmuja tutkimalla on voitu tehdä päätelmiä myös tuon ajan ihmisistä.

- He käyttivät taidokkaasti kaikkia eläinten osia hyödykseen. Kaivauksilta on löytynyt kissojen reisiluita, joissa on ihmisen tekemiä jälkiä. Reisiluuta on siis selvästi alettu työstää esineeksi, selostaa Maria Granlund.

Meistä tuntuu hurjalta ja kurjalta, että keskiajalla kissoja nyljettiin ja niistä tehtiin turkiksia.
Ilmeisesti kissoja ei kuitenkaan kasvatettu erityisesti tähän tarkoitukseen.


Hiskin luuranko on harvinaisuus.


Hiski ja Luukkonen ovat Turun kissanluulöytöjen joukossa erikoisuuksia.
Kokonaisten luurankojen löytyminen on harvinaista.

-
Kun kaupunkikaivauksilta löytyy kokonainen luuranko, on sen eläimen kohtalo ollut jotenkin erityislaatuinen. Eläin on voitu esimerkiksi haudata tai se on päätynyt kokonaisena esimerkiksi kellariin ja kuollut sinne, näyttelyamanuenssi valottaa.

Hän
kertoo, että kissojen tärkein teht
ävä oli luultavasti jyrsijöiden määrän pitäminen aisoissa.

- Kirjallisia mainintoja kissojen pitämisestä lemmikkeinä ei ole löytynyt. Siksi on mahdollista, että kissat elivät puolivilliä elämää, eivätkä välttämättä olleet kenenkään omistamia.

Aboa Vetus & Ars Novassa on ollut kolme luihin keskittyvää näyttelyä, ja kävijöiden kiinnostus on ollut valtavaa. Museosta kerrotaan, että uusia arkeologisia löytöjä esiteltäessä suosituimpia ovat olleet luulöydöt ja kokonaiset eläinten luurangot. Kaikesta tästä viisastuneena: Luutarha-näyttely tuo lisää luita pysyvästi esille museoon.


Luutarha-näyttelyssä on esillä kymmeniä eri eläinten luita ja luurankoja. Hiski ja Luukkonen ovat totta kai mukana.


Luutarha-näyttely avautui 28.10.2016 ja paikka on Aboa Vetus & Ars Nova, Historian ja nykytaiteen museo osoitteessa Itäinen Rantakatu 4 – 6, 20700 Turku.

Näyttelyyn tulee liittymään erilaista oheisohjelmaa, kuten asiantuntijaluentoja, lasten eläinsatuhetkiä, piirros- ja posliinityöpajoja. Lisätietoja päivitetään näyttelyn kotisivulle.


Ps.
Miten Hiskistä tuli juuri Hiski ja Luukkonen on nimenomaan Luukkonen? Aboa Vetus & Ars Nova -museo järjesti kissannimikilpailut ja näin Luutarha-näyttelyn nimikkokissat saivat nimensä: Hiski = HIStoriallinen KIssa ja Luukkonen = hellittelynimi luurangolle.Lisää luettavaa, lisää kissallisia käyntikohteita:

* Kristiinankaupunki on kaupunki, jonka kujalla ei kissoja piiskata

* Nämä kotimaan kohteet saavat kissaihmiset kehräämään

* 11 hurrrmavaa matkakohdetta kissojen ystäville

Loikkaa myös Kissakkaan Kissakohdekarttaan eli tänne näin!

 

Sinulla ei ole oikeutta kommentointiin.

Ota yhteyttä, kehrää tai sähise: Palautetta, kas tai suoraan sähköpostilla info(miuku)kissakas.fi
Copyright © Kissakas, ellei toisin mainita