Keväällä valon määrän lisääntyminen laukaisee monella naaraskissalla kiiman. Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY muistuttaa, että jos sukukypsyyden saavuttaneella kissalla ei aiota teettää pentuja, on kissa syytä leikata. Näin hillitään lemmikin menohaluja ja vältetään ei-toivottuja pentuja.


Kissa tulee sukukypsäksi yleensä 6 – 12 kuukauden ikäisenä. Kiimassa tyttökissa käyttäytyy levottomasti ja kutsuu uroksia naukumalla kovaan ääneen, joskus lähes taukoamatta. Kiima-aikana kissa kiinnostuu ympäristöstään ja saattaa karata. Kahden kuukauden kuluttua on yleensä odotettavissa kissanpentuja.


kissa_katselee_ulos_ikkunasta
 

HESY tähdentää, että kodittomien ja heitteille jätettyjen kissojen määrää voidaan vähentää tehokkaimmin leikkauttamalla kissat.

 

– Steriloinneilla ja kastroinneilla voidaan ennaltaehkäistä myös kissojen karkaamisia. Karannutta, leikkaamatonta kissaa saattaa olla vaikea löytää. Leikattu kissa pysyy paremmin kotinurkilla, koska sukuvietti ei houkuttele sitä kosiomatkoille. Leikatulla kissalla on myös pienempi vaara joutua tappeluihin ja saada vakavia vammoja ja tarttuvia tauteja. Leikkauttamalla kissansa omistaja kantaa siten vastuun lemmikkinsä hyvinvoinnista, HESYn puheenjohtaja Hannele Luukkainen kertoo.

 

Uroskissoilla ei ole varsinaisia kiima-aikoja. Sukukypsien poikakissojen virtsa voi kuitenkin alkaa haista väkevälle, kissat saattavat merkata reviiriään sisätiloissa ja ryhtyä mouruamaan.

 

Kissojen suositeltava leikkausikä on 8 – 12 kuukautta. Yläikärajaa ei ole.


kuva: HESY

 

Sinulla ei ole oikeutta kommentointiin.

Ota yhteyttä, kehrää tai sähise: Palautetta, kas tai suoraan sähköpostilla info(miuku)kissakas.fi
Copyright © Kissakas, ellei toisin mainita