Kissoja arvioidaan olevan Suomessa jopa 1,3 miljoonaa. Niistä kolme neljäsosaa on kotikissoja ja loput rotukissoja. Tämä käy ilmi Royal Caninin Taloustutkimuksella teettämässä Suuressa kissatutkimuksessa.

Koiria Suomessa on kissoihin verrattuna selvästi vähemmän, Kennelliiton arvion mukaan noin 650 000. Kissojen määrä on parin vuoden aikana noussut. Suomen eläinsuojeluyhdistysten liitto arvioi vuonna 2014 kissoja olevan noin 600 000 ja miljoonan välillä.


kissakuva_royal_canin

©ROYAL CANIN® SAS 2016 - All Rights Reserved


Suuri kissatutkimus on ensimmäinen tutkimus, jossa kissojen asemaa ja arvostusta selvitettiin laajemmin. Tutkimustulokset kertovat, että kaksi kolmesta suomalaisesta arvostaa lemmikkieläimenä eniten koiraa.

- Arvostuksen eron taustalla lienevät ainakin eläinten erilaiset asemat ihmisen rinnalla. Koiran ajatellaan useammin olevan ihmiselle hyödyksi, ja myös kissaa uskollisempi lemmikki. Lemmikin hankintahinta on valitettavan usein eläimen arvostusta määrittelevä tekijä, arvelee asiantuntijaeläinlääkäri Mirjami Mattila Royal Caninilta.

Suureen kissatutkimukseen vastanneista 13 % ei haluaisi maksaa kissasta mitään.


- Kissan hankinta ei saisi olla niin helppoa, kuin se usein on. Jos kissan saa ilmaiseksi, ei kissaa välttämättä arvosteta, ja olla valmiita panostamaan sen hoitoon taloudellisesti, Mattila toteaa.


kissakuva_royal_canin

©ROYAL CANIN® SAS 2016 - All Rights Reserved


Suomalaisille eläinlääkäriasemille tehty kysely paljastaa, että 83 % eläinlääkäreistä kohtaa työssään kissoihin kohdistuvaa piittaamattomuutta, kuten hallitsematonta lisääntymistä sekä rokotusten ja loishäädön laiminlyöntiä. Mirjami Mattila kertoo, että rotukissalle tehdään erilaisia hoitotoimenpiteitä jopa kaksi kertaa enemmän kuin kotikissalle.

- Kotikissa päätyy eläinlääkärin vastaanotolle useimmiten vain akuuteissa tilanteissa. Kissan arvostuksesta kertovaa on, että vain kuusi prosenttia vastaajista on valmis laittamaan kissaansa rahaa juuri niin paljon kuin tarvitsee.

Tutkimuksessa kyseltiin myös kissojen ulkoilusta. Kotikissoille suosituin ulkoilumuoto on vapaana kulkeminen. Se on tuttua erityisesti maaseudulla.


 - Eläinlääkäriasemille suunnatussa kyselyssä ilmeni myös, että tappeluhaavat- ja vammat ovat erittäin yleinen syy kissojen eläinlääkärikäynteihin. Rotukissoja sen sijaan ulkoilutetaan useimmiten valjaissa, Mattila sanoo.


kissakuva_royal_canin

©ROYAL CANIN® SAS 2016 - All Rights Reserved


Royal Canin on käynnistänyt Kissan vuosi -kampanjan yhdessä Suomen Kissaliiton, Helsingin yliopiston, Yliopistollisen eläinsairaalan ja Kissakahvila Helsingin kanssa. Kampanjan teema on Arvo jokaiselle kissalle. Kissan vuoden eli vuoden 2016 aikana järjestetään erilaisia kissa-aiheisia tilaisuuksia, kilpailuja ja kampanjointia. Kissan vuoden oman kotisivun löydät täältä.

- Tavoitteenamme on herättää keskustelua kissojen arvostuksesta ja hyvinvoinnista sekä nostaa esiin kissojen pitoon liittyviä ongelmia. Aivan liian moni kissa joutuu vuosittain hylätyksi tai jää vaille tarvitsemaansa hoitoa, toteaa asiantuntijaeläinlääkäri Mirjami Mattila.

Mirjami Mattila
oli Ylen Aamu-tv:n vieraana 16.3.2016. Haastattelun voit katsoa täältä.

 

Lisätietoa Royal Caninin Taloustutkimuksella teettämästä tutkimuksesta:

Suuri kissatutkimus koostui kahden eri tutkimuksen tuloksista. Niistä ensimmäisessä selvitettiin, mitä lemmikkieläintä suomalaiset arvostavat eniten ja kuinka paljon kissoja ja kissatalouksia Suomessa on. Kysymykset kysyttiin 1 000 suomalaiselta.

Toinen tutkimus kohdistettiin 18 – 79-vuotiaille kissanomistajille. Siinä arviointiin käytettiin muun muassa sitä, millainen kissan asema on perheessä ja miten toimitaan kun kissa sairastuu. Tutkimukseen vastasi hyväksyttävästi 595 kissanomistajaa. Tämän lisäksi Royal Canin teetti kissakyselytutkimuksen suomalaisille eläinlääkäriasemille maaliskuussa 2016.
Vuosi 2016 on myös maatiaiskissan vuosi. Lue Kissakkaan uutinen Maatiainen on vuoden maatiaiseläin 2016.

 

Sinulla ei ole oikeutta kommentointiin.

Ota yhteyttä, kehrää tai sähise: Palautetta, kas tai suoraan sähköpostilla info(miuku)kissakas.fi
Copyright © Kissakas, ellei toisin mainita