Maatiainen – Det lantliga kulturarvet ry on valinnut tänä vuonna vuoden maatiaiseläimeksi maatiaiskissan. Maatiaiskissalla (Felis catus) yhdistys tarkoittaa kissaa, joka on kehittynyt tietyllä alueella ja lisääntynyt vapaasti. Eri maissa maatiaiskissat ovat erinäköisiä, koska ne ovat sopeutuneet paikalliseen ilmastoon ja ympäristöön.

- Maatiaiskissa on konstailematon peruskissa rakenteeltaan. Siltä puuttuvat rotukissoille tyypilliset ääripiirteet, mutta saalistustaidot ja hyvät lisääntymisominaisuudet ovat säilyneet. Maatiaiskissat ovat enimmäkseen lyhytkarvaisia, mutta pitkäkarvaisiakin pentuja syntyy. Värikirjo on runsas, koska ei-toivottuja värejä ei ole, kuvailee Kirsti Hassinen Maatiainen ry:stä.


maatiaiskissan_pentu_katselee_muualle
 

Hän toivoo maatiaiskissojen arvostuksen nousevan. Tavoitteena on maatiaiskissojen suunnitelmallinen pennuttaminen ja kasvattaminen, jossa painotettaisiin monimuotoisuutta ja geeniperimän laajuutta.

- Rotukissapuolella on tutkittu kissojen periytyviä sairauksia ja sitä tietoa pitäisi maatiaiskissojen kasvatuksessa hyödyntää. Ihmiset saisivat haluamiaan hyvin hoidettuja maatiaiskissanpentuja ja olisivat varmasti valmiit maksamaan niistä.

Hassinen ei halua asettaa vastakkain maatiaiskissoja ja rotukissakasvatusta. Hänen mukaansa rotukissakasvatuksesta voitaisiin ottaa oppia maatiaiskissojen pentujen hoidossa. Se tarkoittaisi sitä, että pennut luovutetaan aikaisintaan 12-viikkoisina ja niiden madotuksista ja rokotuksista huolehditaan.

- Rotukissakasvatuksellekin on hyödyllistä, että maatiaskissat eli elävä geenipankki voi hyvin.
 Kirsti Hassinen on tuonut maatiaiskissojen aseman esille myös kirjassaan Maatiaisen matkassa (Maahenki 2006). Kirja Kissanviikset ja katinkontit, elämää maatiaiskissan silmin (Paperisilppuri 2015) on kuvitettu Hassisen ottamilla maatiaiskissakuvilla ja lisäksi kirjan lopussa on hänen kirjoittamansa artikkeli maatiaiskissasta. Lue Kissakkaan uutinen kirjasta.

Kirsti Hassinen kirjoittaa Maatiaismuori-blogia. 

Maatiaiskissan valinta vuoden maatiaiseläimeksi innosti Kissantassut-blogin Sarin kirjoittamaan aiheesta enemmänkin. Blogitekstiin pääset täältä

Maatiainen – Det lantliga kulturarvet ry on yhdistys, joka pyrkii säilyttämään alkuperäiset maatiaiskasvit ja -eläimet sekä vaalimaan perinnemaisemia.

Aiempien vuosien maatiaiseläimet: 


Sarvellinen pässi 2015

Suomenpienhevonen 2014

Maatiaiskana 2013

Sarvekas kyyttö 2012

Paimensukuinen lapinkoira 2011

Pohjolan tumma mehiläinen 2010

Ahvenanmaanlammas 2009

Kyyttö 2008

Suomenvuohi 2007

Suomenkarja 2006

Kainuunlammas 2005

Suomentyöhevonen 2004

Maatiaiskana 2003

 

(lähde: maatiainen.fi)

Sinulla ei ole oikeutta kommentointiin.

Ota yhteyttä, kehrää tai sähise: Palautetta, kas tai suoraan sähköpostilla info(miuku)kissakas.fi
Copyright © Kissakas, ellei toisin mainita