Kylläpäs Sämpylle tuli kiire! Ja onneksi niin. Tilanne oli nähkääs tällainen: takana on toinen kissa ja edessä on este. Ja mitä tekee oululainen maatiaiskolli Sämpy? Loikkaa sellaisen loikan, joka saa nettikansan vallan hullaantumaan.


- Kissa-agility oli hieman liioiteltu otsikko Sämpyn hyppykuvalle; yksittäinen pihalle rakennettu este, jolla harjoittelin aurinkoisena päivänä uudella kameralla sarjakuvausta. Kaikki kissat hyppäsivät mielellään, palkkaa en käyttänyt. Ne hyppäsivät uudestaan ja uudestaan, tulivat perässä kun vaihdoin esteen toiselle puolelle. Sämpylle tuli tosiaan kiire ja sitten kova vauhti ja valtava loikka.

sampyn_suosittu_hyppykuva

Näin kertoo Riikka Hedman, joka tituleeraa itseään Sämpyn palveluvastaavaksi. Hyppykuva on sanomalehti Kalevan Lukijakuvien tämän viikon tykätyimpiä ja katselluimpia. Otos on levinnyt verkon kissa- ja eläinsivustoille ja -ryhmiin ja onpa se noteerattu ulkomaillakin.

Suuri tykkäys- ja jakomäärä, suoranainen Sämpy-hurmos, yllätti palveluvastaavan. Häneltä on pyydetty Sämpy-paitoja, Sämpy-kalentereita ja onpa Sämpy-elokuvaakin ehdotettu.

- Katsotaan nyt miten tämä kuuluisuus tästä etenee tai laantuu. En millään viitsisi väsätä fanisivuja, mutta jos yleisö vaatii, niin onhan sitä harkittava. Jos asuttaisiin Jenkeissä, tuotteistaisin Sämpyn heti ja olisin loppuelämäni miljonääri, Riikka Hedman nauraa.

Hetkonen. Takana oli siis toinen kissa.

sampy_loikkaa_takana_toinen_kissa

Itse asiassa oululaisessa perheessä asustaa kolme kissa, 2-vuotiaan Sämpyn lisäksi 7-vuotiaat Nelli ja Elmeri.

koko_kissakolmikko

- Sämpy ei pidä Nellistä. Pomottavan naaraskissan kanssa tulee nokkapokkaa. Sen sijaan Elmeri, suuri harmaa ja leppoisa kaveri on hyvää seuraa. Nukkuvat ja leikkivät keskenään.

sampy_ja_elmeri

Sämpyä Riikka kuvailee seuralliseksi, touhukkaaksi ja vauhdikkaaksi kaveriksi. Se rakastaa rapsuttelua etenkin pään ja niskan alueelta ja tulee syliin ja sietää sen, että otetaan syliin.

- Ilmeistä voi kuitenkin päätellä, että se haluaa itse päättää sijaintinsa.

Koko kissakolmikko ulkoilee vapaasti maaseudun rauhassa. Metsälenkit ovat aivan erityisessä suosiossa.

- Käydään jokirannassa ja samoilemassa ”satumetsän” poluilla. Minä edellä, kissat perässä. Tai edellä. Tai puussa. Tai jokapaikassayhtäaikaa.

Hyppykuvan kommenteissa Sämpyä ihastellaan lentäväksi karvapalleroksi, pumpuliseksi kisuksi, lutusen pyöreäksi, näin muun muassa. Sellainen on talvi-Sämpy. Kesäaikaan Sämpyn look on lyhyempi ja kevyempi.

- Turkin laatu on silkkinen, pehmoinen ja ilmava, joten karva pörhistyy kissan ympärille sen liikkuessa ja näin antaa kuvissa vaikutelman suuresta ja lihavasta kissasta. Turkin sisältä löytyy kuitenkin ihan sutjakka katti, joka on aika pienikokoinen.

sampy_tuijottaa

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Riikka toimii kameran takana ja Sämpy sen edessä. Viikkoa ennen hyppykuvaa Riikka laittoi Kalevan Lukijan kuva -palstalle Sämpyn Turkintuuletuspäivä-kuvan. Se sai paljon tykkäyksiä ja kehuja. Kohta Kalevan lukijat saivat kiitokseksi lisää Sämpyä ihasteltavakseen.

- Kuvaan paljon ja kaikkea. Kamera on oikeastaan aina lähistöllä. Kissan kuvaamisessa olen viime aikoina pyrkinyt saamaan liikkeen vangittua tietyllä tavalla. Koiran ja hevosen kuvaamisessa se on onnistunutkin, mutta kissa on huomattavasti haasteellisempi.

sampy_porhistelee

Riikka Hedman ja kamera näyttävät kuuluvan erityisen hyvin yhteen. Viime vuonna hän voitti Kamera-lehden järjestämän Vuoden valokuvaaja 2014 -kilpailun. Kilpailijat osallistuivat siihen neljällä eri teemaan liittyvällä kuvalla.

Luonto-teeman osakilpailun voittokuvassa poika istuu sillalla ja kissat Nelli ja Elmeri pörräävät ympärillä. Tilanne-teemaan Riikka osallistui kuvalla, jossa Sämpy leikkii myyrällä.

- Eläinkuvissani pyrin siihen, että eläimellä on luonnollinen olotila. Kaikki epämukavuus ja jännitys näkyy eläimen kehonkielessä. Tämän takia kuvaaminen saattaa viedä paljon aikaa, aina en saa yhtäkään kuvaa onnistumaan.

Mitä mieltä Sämpy on julkisuudesta? Eipä juuri mitään. Kunhan ruokaa on kupissa ja sopivasti mukavaa puuhaa.

sampy_rentona

Tämänkin haastattelun aikana Sämpy on kerennyt tekemään hyvin sopivasti kovin mukavaa puuhaa. Palveluvastaava Riikka Hedman, paljasta nyt meillekin!

- Hänen Sämpyisyytensä ehti mutustella jauhelihansa, käydä viereisellä tuolilla kysymässä että mille alettais. Sitten se katseli hetken olohuoneen ikkunasta ulos, meni luukusta ulos ikkunalaudalle ja katseli olohuoneen ikkunasta sisälle. Tuli sisälle, hyppäsi tuolille, sai pojalta hetken huomiota ja sitten se katosi. Meniköhän nukkumaan? Saattoipa mennä uloskin. Lintulaudan alle pudonneita siemeniä käy päästäinen joskus hakemassa, joten saattaapa olla metsästämässäkin hänen Sämpyisyytensä.

sampyn_puolikas
 KUVAT:
Riikka Hedman


Ps. Mistä Sämpy on saanut nimensä? Riikka paljastaa:

”Mietin kissalle nimeä pitkään, eikä sopivaa tuntunut löytyvän millään. Mies eräänä iltana mietiskeli puoliääneen, että mikä ihme oli sen tv-sarjan nimi, missä oli Jysky-niminen hahmo. SÄMPY! Eli edesmenneen suosikkinäyttelijän, Seppo Laineen, lempinimi. Sämpy-kissaa tulee monesti puhuteltua Sämpyläksi.”

 

Kommentit  
+2 # Raija Kaisaniemi 15.03.2015 22:32
Lentävät karvapallerot on tosi ihania ja varsinkin se Sämpy Sämpylä.
Ilmoita ylläpidolle
+1 # Juha Nuutinen 26.03.2016 22:48
siis aivan mahtava kissa sämpy niin sellainen ihanan pehmee karvakasa
Ilmoita ylläpidolle

Sinulla ei ole oikeutta kommentointiin.

Ota yhteyttä, kehrää tai sähise: Palautetta, kas tai suoraan sähköpostilla info(miuku)kissakas.fi
Copyright © Kissakas, ellei toisin mainita