1. Kissaa ei voi kouluttaa. Totta vai tarua?
 

Tämä on edelleen melkoisen yleinen harhaluulo, mikä ei pidä paikkaansa. Kissat ovat älykkäitä eläimiä, niitä voi kouluttaa ja ehdottomasti myös kannattaa kouluttaa. Kissojen kouluttaminen on jopa helpompaa kuin voisi ajatella. Kissojen mielenkiintoiseen maailmaan ja niiden käyttäytymiseen kannattaakin tutustua huolella, jotta yhteiselo kissojen kanssa sujuisi mukavasti ilman turhia ristiriitatilanteita. Koulutuksen avulla ihmisen ja kissan välistä vuorovaikutusta voi parantaa ja suhdetta vahvistaa. Myös monet hoitotoimenpiteet sujuvat helpommin, kun ne on erikseen kissalle opetettu.2. Kissan kouluttaminenhan on mitä erilaisimpien temppujen opettamista kissalle?
 

Kissalle voi toki kouluttaa erilaisia temppuja, mutta usein kouluttaminen on myös paljon muuta. Hyvin yleistä on, että muokataan jotain kissan ei-toivottua käyttäytymismallia tai koulutetaan joitain arjen perustaitoja.
 

ulkona_koulutusta_ja_nameja

3. Oppiiko kissa parhaiten herkuilla ja nameilla?

Ruoka on kissoille elinehto, joten se toimii yleensä hyvin motivaationa kissoille. Ruualla palkitseminen onkin siis hyvä ja tehokas tapa kouluttaa kissoja. Taitavana metsästäjänä kissaa voi mainiosti kouluttaa myös leikkien avulla. Kissalle metsästäminen itsessään on erittäin palkitsevaa. Kissaa koulutettaessa palkkiona voi käyttää oikeastaan mitä tahansa asiaa mitä kissa juuri siinä tilanteessa arvostaa.

 

4. Vanha kissa ei opi uusia temppuja vai oppiiko sittenkin?
 

Kissa oppii uusia asioita koko sen elinajan. Oppiminen ei katoa matkan varrella mihinkään, koskaan ei ole liian myöhäistä kouluttaa kissalle uusia asioita. Iäkäs kissa voi olla fyysisesti rajoittunut, mutta se ei estä sitä oppimasta uutta, eikä se poista kissalta tarvetta toteuttaa lajityypillisiä käyttäytymistarpeitaan, kuten esimerkiksi metsästämistä. On erittäin tärkeää pitää myös ikääntyneen kissan mieli virkeänä.
 

kynnet_kuntoon
 

5. Kissat ovat itsenäisiä ja itsepäisiä. Siispä pienet ongelmakäyttäytymiset kuuluvat kissalliseen arkeen.
 

Kissa on sosiaalinen eläin, vaikka usein toisin ajatellaankin. Ja mikä oikeastaan on ongelmakäyttäytymistä? Ongelmakäytökseksi saatetaan monesti nimittää sellaista kissan käytöstä, mikä on kissalle vain luontainen tapa käyttäytyä tietyssä tilanteessa. Kissa toimii aina tavalla, minkä se sillä hetkellä kokee kannattavaksi. On tarpeen ottaa huomioon kissan käsityskyvyn rajat, kun tulkitsemme niiden käytöstä. Ongelmakäytöksen sijaan voisikin mieluiten puhua ei-toivotusta käytöksestä. Kissan lajityypillisten käyttäytymistarpeiden liian vähäinen toteuttaminen tai stressi voi helposti johtaa erilaisiin ihmisiä häiritseviin käytöksiin. Kissojen tehokkaan uusien asioiden oppimisen johdosta saatamme myös itse huomaamattamme opettaa kissalle joitain ei-toivottuja käyttäytymistapoja.

 

6. Kannattaako kissaa kouluttaa rangaistuksilla, kuten torumalla, jäähyillä tai vesisuihkulla?
 

Pääasiassa kissa oppii parhaiten, kun sitä palkitaan oikeasta käytöksestä ja ei-toivottu käyttäytyminen jätetään huomioimatta. Mikäli käytös kuitenkin on jo itsessään palkitsevaa, esimerkiksi peiton alla olevien jalkojen metsästäminen tai sohvan raapiminen, ei sen huomiotta jättäminen riitä, vaan kissalle tulisi tarjota sen sijaan sallittuja metsästysleikkejä ja sallittuja raapimiskohteita. Joidenkin ei-toivottujen käytösten tilalle voidaan myös kouluttaa jokin muu käytös. Rangaistukset eivät kerro kissalle miten sen tulisi käyttäytyä. Kissaa usein kielletään tekemästä sitä ja tätä, kun olisi vain helpompaa kertoa sille mitä se saa tehdä.

Kissa myös määrittelee itse, mikä sille on palkkio ja mikä rangaistus. Jollekin kissalle esimerkiksi toruminen onkin sen tavoittelema omistajan huomio, vesisuihku saattaa olla kissaa kiihdyttävä vahviste, jolla on sittenkin päinvastainen vaikutus kuin oli ajateltu ja jäähylle laittamisen seurauksena kissa usein turhautuu entistä enemmän ja ongelma vain pahenee. Koulutusta ei siis kannata perustaa rangaistuksiin, niiden käytössä piilee paljon erilaisia riskejä. Palkitsemisen kautta ja positiivisessa mielentilassa kissa oppii parhaiten.

 

7. Onko kissojen ja koirien kouluttaminen aivan erilaista?
 

Onhan se melkoisen erilaista, kissat kun eivät ole pieniä koiria. Usein koulutettavat asiat ovat myös vähän erilaisia, koska lähtökohtaisesti jo kissan elämä ja käyttäytyminen ovat erilaista kuin koiran. Toki kissalle ja koiralle voi myös kouluttaa samanlaisia asioita. Jokainen kissakin on myös erilainen koulutettava.
 

kissaa_kouluttamassa
 

8. Entä onko eri kissarotujen oppiminen ja kouluttaminen erilaista? Oppiiko jokin rotu helpommin kuin toinen?
 

Eri kissarotujen välillä voi olla eroavaisuuksia luonteenpiirteissä, mutta oppimisen suhteen erot ovat yksilöllisiä. Oppimiseen vaikuttavat monet eri tekijät, kuten esimerkiksi kissan oppimishistoria, aiemmat kokemukset, geneettiset tekijät, kissan terveydentila sekä mielentila. Esimerkiksi stressi vaikeuttaa oppimista huomattavasti.


 

9. Ulkopuolinen ei voi tuntea ja näin kouluttaa kissaa paremmin kuin sen oma omistaja. Miksi siis kutsuisin eläinkouluttajan kissani luokse, sillä voinhan yrittää itsekin?
 

Oppimispsykologia ja kissan käyttäytyminen eivät ole ihan yksinkertaisia asioita. Niihin perehtymättä saatetaan tietämättään vahvistaa jotain sellaista käytöstä, mitä ei haluttaisi. Vääränlaisilla koulutustavoilla voidaan myös pahentaa käytöstä entisestään tai aiheuttaa muita ongelmia.
 

tassut_yhteen

10. Voiko kuka tahansa toimia eläintenkouluttajana?

 

Tällä hetkellä kuka tahansa voi toimia eläintenkouluttajana, siksi kouluttajaa valitessaan kuluttajan onkin syytä huomioida, että kouluttajalla on varmasti alan koulutusta. Ammattitaitoisia eläintenkouluttajia voi selailla Suomen eläintenkouluttajat Ry:n sivuilta. Sivuille on listattu eläintenkouluttajan ammattitutkinnon suorittaneiden henkilöiden yhteystiedot, paikkakunnat, sekä koulutettavat eläinlajit. 

Kysymyksiin vastasi ja kuvat lainasi eläintenkouluttaja ja klinikkaeläintenhoitaja Salla-Mari Kostia (Eläintenkoulutus Animal Academy). Hän  on erikoistunut työssään kissoihin ja kotoa häneltä löytyy kolme kissaa: kotikissa Monni sekä itämaiset kissat Nate ja Sussu.

 

Kommentit  
-1 # Sartsu 06.06.2016 07:35
Oon yrittänyt kouluttaa kissani olematta koskematta kukkiini :D Oon kieltänyt painokkaasti ja olen ollut ahkera ja kieltänyt johdonmukaisesti kissaa aina "Ei"-sanalla ankaralla äänensävyllä, yrittänyt ohjata mielenkiintoa muuhun tekemiseen.. Koirani osasin aikanaan kouluttaa ja hyvin, mutta kisujen kanssa ei oo onnannut. niinpä olen verkottanut kaikki kukkani tai niitä on kissojen ulottumattomissa.
Ilmoita ylläpidolle

Sinulla ei ole oikeutta kommentointiin.

Ota yhteyttä, kehrää tai sähise: Palautetta, kas tai suoraan sähköpostilla info(miuku)kissakas.fi
Copyright © Kissakas, ellei toisin mainita