1. Mitkä ovat yleisimpiä tilanteita, joissa kissa tarvitsee ensiapua?

Kissa tarvitsee ensiapua tavallisimmin sairastuttuaan äkillisesti tai loukattuaan itsensä. Melko tavallisia tilanteita ovat myös erilaiset myrkytystilanteet tai vierasesineiden syönti.Punainen kissa eläinsairaalassa2. Mitä kissanomistaja voi ensiapua vaativissa tilanteissa tehdä? Mihin kannattaa kiinnittää aivan ensimmäisenä huomiota? Miten toimia sen jälkeen?

Tapahtuneesta ja kissan tilasta kannattaa tehdä jonkinlainen yleisarvio: onko tiedossa, mitä kissalle on tapahtunut, mikä on kissan sen hetkinen yleistila ja mitä mahdollisia vaurioita tai ongelmia kissalla on. Pääsääntöisesti suosittelen kysymään neuvoa ja ohjeita eläinlääkäriltä, mikäli kissa on sairastunut tai loukkaantunut vakavammin tai käyttäytyy tilanteen takia selvästi poikkeavasti.

Mikäli kyseessä on myrkytystilanne tai vierasesineen syönti, tulee pyrkiä selvittämään, mitä kissa on syönyt ja kuinka paljon, jotta mahdolliset haittavaikutukset ja tarve hoidolle voidaan arvioida.

Ensiapua vaativia tilanteita on hyvin monenlaisia ja niiden vakavuus vaihtelee suuresti, joten yksiselitteisiä ohjeita on vaikea antaa. Kun omistajalla on tilanteesta jonkinlainen kuva, auttaa yleensä soitto omalle eläinlääkärille arvioimaan tilannetta ja hoidon tarvetta.

 

Tällä kissalla on operoitu jalkoja.3. Mitä kissanomistajan on syytä välttää ensiapua antaessaan?

Kissalle ei kannata omatoimisesti antaa mitään lääkkeitä, joita ei ole kissoille tarkoitettu. Esimerkiksi useimmat koirien ja ihmisten kipulääkkeistä ovat kissoille myrkyllisiä tai haitallisia. Tarvittaessa apua voi kysyä omalta eläinlääkäriltä, jos on epävarma valmisteen sopivuudesta kissalle.

Kissan oksettaminen esimerkiksi myrkytystilanteissa on myös haastavaa kotikonstein eikä yleisimpiä koirille käytettyjä ohjeita tule soveltaa kissalle. Näin ollen myös myrkytystilanteissa on syytä kääntyä eläinlääkärin puoleen.4. Onko kissa hyvä viedä kotona annetun ensiavun jälkeen vielä eläinlääkärin tarkistettavaksi?

Tarve eläinlääkärikäynnille riippuu ensiapua vaatineesta tilanteesta ja kissan sen hetkisestä voinnista. Esimerkiksi pienet haavat hoituvat hyvin asianmukaisella kotihoidolla, kun taas vakavampi yleissairaus tai tapaturma vaatii usein eläinlääkärin tarkistuksen ja hoitoa. Arviota käynnin tarpeellisuudesta kannattaa tiedustella omalta tai päivystävältä eläinlääkäriltä.


 

Onkohan tässä laatikossa kissalle sopivia ensiaputarvikkeita?5. Mitä ensiavussa käytettäviä tarvikkeita kissakodista on hyvä löytyä?

Kotoa on hyvä löytyä ainakin tavanomaiset haavanhoitotarvikkeet ja sidetarpeet sekä kuumemittari. Myös kauluri on syytä olla varalla, mikäli haavojen tai muiden vaurioiden nuoleminen on tarpeen estää.

Myrkytystapauksissa hoitona käytetään usein lääkehiiltä (esim. Carbomix-rakeet) ja tavallisimmissa oksennus- ja ripulitaudeissa apteekin eläimille tarkoitettuja itsehoitovalmisteita. Kesäaikaan ampiaisen tai hyönteisten pistojen varalta voi pitää kotona kyypakkauksen hydrokortisonitablettia. Valmisteita voi tiedustella apteekista sekä eläinlääkäriasemilta.

Lääkkeiden anto ja sairaan kissan ruokinta voi joissain tapauksissa olla helpompaa ruiskun avulla, joten myös sopivan kokoista ruiskua voi pitää kotona varalla.

 

Kaulurin kanssa omassa pesässä.6. Voiko ensiavun antamista kissalle harjoitella jotenkin etukäteen?

Kissa kannattaa pennusta asti totuttaa käsittelyyn ja erilaisiin hoitotoimenpiteisiin, jolloin esimerkiksi haavojen hoito ja puhdistus sekä kissan lääkitseminen sujuvat tarpeen vaatiessa vaivatta.

 

7. Onko ihmisille tarkoitetuista ensiaputaidoista hyötyä lemmikkien kanssa?

Yleisesti ottaen samat perusperiaatteet ensiavun osalta pätevät niin ihmisiin kuin eläimiinkin. Esimerkiksi haavojen ja erilaisten tapaturmien hoito on pääpiirteittäin hyvin samankaltaista sekä ihmisillä että kissoilla.

Ihmisillä ja kissoilla on kuitenkin paljon myös toisistaan poikkeavia sairauksia, joiden hoito ja ensiapu eroaa toisistaan. Hoidossa käytetyt lääkkeet ja annokset poikkeavat myös jonkin verran lajista riippuen eivätkä kaikki ihmisillä käytetyt lääkkeet sovi lainkaan kissalle.

 

Kauluri löyty ja tassussa on lasta.8. Miten kotona voi välttää tilanteita, jotka voivat vaatia ensiapua?

Kotona kannattaa poistaa kissan ulottuvilta kaikki potentiaalisesti myrkylliset ja haitalliset aineet tai materiaalit. Kissat ovat esimerkiksi viehtyneitä leikkimään korvatulpilla, hiuslenkeillä sekä narun ja langan pätkillä, nämä aiheuttavat suolistoon joutuessaan pahimmillaan hengenvaarallisen tukostilan. Myös kissoille myrkylliset huonekasvit ja leikkokukat, kuten liljat, tulee pitää pois kissojen ulottuvilta ja mielellään kokonaan pois kotoa.

Kesäaikaan tulee huolehtia, että kissa ei pääse avonaiseen ikkunaan tai parvekkeelle. Tippuminen on valitettavan tavallista ja aiheuttaa useimmiten hyvin vakavia ja ikäviä vaurioita.

Kissan sairastuessa kannattaa neuvoa kysyä muutoinkin rohkeasti eläinlääkäriltä. Esimerkiksi pitkittynyt syömättömyys on kissan maksalle haitallista ja useimmat sairaustilat ovat helpommin hoidettavissa, kun tilanteeseen päästään puuttumaan hyvissä ajoin.9. Milloin kissa on syytä viedä suoraan eläinlääkäriin?


Kissa on syytä viedä suoraan eläinlääkäriin, kun sillä havaitaan merkittäviä ulkoisia vammoja, sen yleistila on selvästi heikentynyt tai oireena on vaikeutunut hengitys.
 

Tämä kissa on eläinsairaalassa. Toivottavasti parantuminen alkaa tästä!

 

10. Millaisia ovat harvinaisemmat tapaukset, joissa olet antanut kissalle ensiapua?

Päivystystyössä tulee nähtyä monenlaisia ja usein eriskummallisiakin tapauksia. Mieleenpainuvimmat ovat ehkä kissa, joka oli piiloutunut kotipihalla auton rakenteisiin ja lopulta matkustanut autolla ajettaessa useita kymmeniä kilometrejä auton rakenteiden sisällä sekä kissa, joka oli kotona piiloutunut pesukoneeseen ja käynyt läpi osan pesuohjelmasta. Molemmat kissat toipuivat lopulta onneksi täysin.

 Kysymyksiin vastasi pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Johanna Ranta.  Hän työskentelee Yliopistollisen eläinsairaalan päivystys- ja tehohoitoyksikössä sekä suu- ja hammassairauksien klinikalla. Kotona Johannalla on kaksi kotikissaa, 10-vuotias Elli ja 9-vuotias Milo.
 Loikkaa myös tänne:

* Suklaa ja sipuli eivät sovi kissalle - katso lista vaarallisista ruoka-aineista

* Näin annat kissalle lääkkeen: sotke, dippaa, piilota

* Näillä neuvoilla laitat kissan kesäapteekin kuntoon

* Apteekkiostokset verkosta? Lue vinkit kissanomistajalle


* Kissan kanssa eläinlääkärissä - näin lievennät stressiä


Lisää asiantuntijoiden vastauksia kysymyksiin:

- 10 kysymystä ja vastausta kissojen diabeteksesta

- 10 kysymystä ja vastausta kissojen virtsaamisongelmista

- 10 kysymystä ja vastausta kissojen sirutuksesta

- 10 kysymystä ja vastausta kissojen vanhuudesta

- 10 kysymystä ja vastausta kissa-agilitystä


- 10 kysymystä ja vastausta kissojen kouluttamisesta

- 10 kysymystä ja vastausta kissan hieronnasta

- 10 kysymystä ja vastausta kissannimistä
 

Sinulla ei ole oikeutta kommentointiin.

Ota yhteyttä, kehrää tai sähise: Palautetta, kas tai suoraan sähköpostilla info(miuku)kissakas.fi
Copyright © Kissakas, ellei toisin mainita