1. Mitä kissan hieronnassa tapahtuu?

Näin aluksi on hyvä erottaa ammattilaisen tekemä hieronta kotihieronnasta. Ammattilaisilla tarkoitan eläinhierojia ja eläinfysioterapeutteja, jotka käyttävät hieroessaan monia erilaisia otteita. Niillä pyritään muokkaamaan pehmytkudoksia tapauskohtaisen tarpeen mukaisesti esimerkiksi kivun lievitykseksi, arpikudoksen pehmittämiseksi, krampin/jännityksen laukaisemiseksi tai veltostuneen kudoksen ärsyttämiseksi.

Eläinhierojat lähinnä hierovat, eläinfysioterapeuteilla hieronta on yksi menetelmistä. Eläinfysioterapeutit tarkastelevat myös eläimen liikkumista, tekevät fysioterapeuttisen tutkimuksen, käyttävät laitehoitoja manuaalisen terapian ohella ja suunnittelevat terapeuttiset harjoitteet eläimen tuki- ja liikuntaelimistön hyvinvoinnin lisäämiseksi ja ongelmien poistamiseksi.

Kotihieronnasta voidaan puhua silloin, kun omistaja hemmottelee omaa kissaansa rentouttamismielessä.
 

hierontaa_tassusta

.
2. Eroaako kissan hieronta ihmisten hieronnasta? Entä koirien tai muiden eläinten hieronnasta?

Hierontaotteet ovat sovellettavissa ihmispuolelta; ihmishieroja voi ihan hyvin kokeilla taitojaan eläimiin. Anatomisia samankaltaisuuksia löytyy, vaikka eläimet ovat nelijalkaisia.

Ihmisen ja kissan kokoero on tietenkin huomioitava hieronnassa. Eläinlajien välillä on myös eroja: Hevonen on esimerkiksi pakoeläin ja sen tuntoaisti ihmiseen verrattuna on liki kymmenkertainen. Kissa ja koira ovat petoeläimiä, näistä kissat ovat yleensä vieraan kosketukseen pidättyväisempiä ja vaativat rauhallisempaa lähestymistä ja hieronnan aloittamista.

Eläimen eleitä on seurattava tarkasti, koska sanoja ei ole. Silmät, korvat, hampaat, kynnet ja ääntely kertovat tuntemuksista. Yleensä epämiellyttävän tuntemuksen seurauksena kissat sähähtävät, ottavat kynsillä ja hampailla kiinni tai kiepsahtavat kauemmaksi. Tyytyväinen kissa viihtyy käsien ulottuvilla ja tuntuu silminnähden nautiskelevan. Kotihieronta on kevyttä, mutta ammattilaisenkaan tekemänä hieronta ei saa tuottaa tuskaa. Paikallisenkin aristuksen pitäisi hieronnan edetessä hellittää.

 

3. Miksi kissaa kannattaa hieroa? Mihin hieronta auttaa?

Ammattilaishieronnan vaikutukset ovat moninaiset. Hieronta lievittää kipua, pehmentää, vetristää, parantaa pehmytkudosten aineenvaihduntaa ja tuo elastisuutta kudoksiin.

Hieronta voi olla ennaltaehkäisevää: ikääntyvän liikuntakyvyn ylläpitämiseksi tai agilitykissan hyppypompun säilyttämiseksi. Jäykät ja tiukat kudokset eivät jousta niin hyvin kuin vetreät, vaan vioittuvat helpommin esimerkiksi piirongin päältä hypätessä. Näyttelykissa taas tottuu vieraidenkin kosketukseen miellyttävästi, jos se käy hieronnassa. Tapaturmasta, operaatiosta tai tuki- ja liikuntaelimistön muusta ongelmasta (esimerkiksi nivelrikko) toipuvan kissan hieronta on tarpeen, jotta kipeät lihakset eivät kiristy, nivelten liikeradat pienene ja lihakset surkastu. Ongelma johtaa yleensä aina toiseen, eli jos eläin esimerkiksi ontuu, muut raajat kuormittuvat ja jännittyvät ja vaivojen vyyhti vain pahenee.

Liikkuva ja liikuntakykyinen eläin pysyy aina paremmassa kunnossa kuin jäykistynyt/kipeä liikuntaa välttelevä yksilö. Lihakset liikuttavat eläintä ja hieronta auttaa pitämään lihaksiston joustavana.
 

korvaa_hierotaan
 

4. Entä mihin hieronnasta ei ole apua?

Hieronta ei laihduta ylipainoista kissaa - paitsi siten, että rennommilla lihaksilla kissa voi innostua liikkua enemmän ja sitä kautta kuluttaa ja laihtuu. Hieronnalla ei saa kissalle lihasvoimaa hankittua, hierojan omat sormet voivat kylläkin vahvistua.

 

5. Olet julkaissut videon, jossa opastat kissanomistajille hemmotteluhierontaa. Miten hemmotteluhieronta eroaa ammattilaishieronnasta?

Kotihieronta on kevyttä ja pinnallista maallikon tekemää hemmotteluhierontaa isolla yksinkertaisella yleisotteella. Silloin hieronnan tavoitteena on rentoutuminen. Tämä minun kehittelemäni hemmotteluhieronta sivelyllä ja pyöritysotteella on yksi tapa. Muitakin tapoja ja ohjeita voi aivan hyvin löytyä.

Rentoutumisen lisäksi kotihierontahetki on yhteistä laatuaikaa omistajan ja lemmikin välillä. Silloin ei voi kiireellä, hermostuneena tai kiukkuisena toimia. Lisäksi lemmikkiä kaikkialta kosketellessa tulee samalla huomanneeksi poikkeavia aristuksia tai esimerkiksi kasvaimien ilmaantumisia ja pystyy siten niitä seuraamaan ja tarvittaessa toimittamaan kissan lääkäriin.

 6. Voiko kuka tahansa hieroa kissaansa? Millaisia neuvoja annat aloittelijalle?

Kuka tahansa voi omaa kissaansa hieroa, sopii kaikenikäisille - niin omistajille kuin kissoillekin.

Kannattaa valita molemmille sopiva rauhallinen hetki, aloittaa hieronta kissan etuosasta ja edetä vähän kerrassaan. Kissan tuntemuksia seuraamalla tietää onko voimakkuus sopiva/sattuuko ja tykkääkö/eikö tykkää. Kerralla ei tarvitse hieroa koko kissaa, vaan seuraavana iltana voi jatkaa vähän enemmän ja niin edelleen. Yleensä pääsee paremmin yhteistyön alkuun, jos lopettaa aina vähän aikaisemmin, ennen kuin kissa haluaa pois. Silloin se tulee helpommin kyselemään hemmottelua uudestaan. Kissan tuntemuksia kannattaa tarkasti havainnoida ja aran kohdan löytyessä tarkastaa vastaavan kohdan reaktiot myös toiselta puolelta.

Vaikka tarjolla on hierovia harjoja ja muita välineitä, on käsi kuitenkin paras vaihtoehto. Kädellä tuntee kudosten pehmeyden tai tiukkuuden ja otetta voi muunnella tarpeen mukaan. Lisäksi käden kosketus lämmittää.

 

7. Millainen on hyvä hetki ja hyvä paikka kissahieronnalle? Voiko hieroa liian usein?

Kotona kannattaa valita rauhallinen tila ja rauhallinen aika päivästä. Hemmotteluhierontaa voi tehdä vaikka joka päivä vähän. Ihan täydellä
mahalla kissan ei ole kiva olla hierottavana. Helpointa on aloittaa, jos kissa on jo valmiiksi rauhallinen.

Lämpökin rentouttaa, joten hierontaan voi yhdistää myös lämpöhoidon. Mikrossa lämmitettävällä jyväpussilla voi ensin hautoa vaikka 20 minuuttia kissan kehoa ja jatkaa sen jälkeen hieronnalla. (Kissakoon jyväpusseja on ainakin minun verkkokaupassani).

Ammattilaisella käynneistä sovitaan aina yleensä tarpeen mukaan joko muutaman kerran peräkkäin tai muutaman kuukauden välein. Rauhalliseksi ja turvalliseksi pyritään kissan olo tekemään myös ammattilaisen vastaanotolla.


poskea_hierotaan


8. Milloin hieroa itse, milloin mennä ammattilaisen luo?

Omistajan tekemä kotihieronta sopii kaikenikäisille perusterveille kissoille. Ammattilaiselle kannattaa viedä kissa, jolla on tuki-ja liikuntaelimistön ongelmia tai, jolta omistaja on löytänyt kosketellessaan toistuvia kipuja. Kasvaimien ja pattien löytyessä kissa on vietävä eläinlääkäriin.9. Voiko hieronnasta olla haittaa? Milloin kissaa ei kannata hieroa?

Kuume, akuutti murtuma, lihasrepeämä, kasvain ja tulehdus ovat esimerkiksi vasta-aiheita hieronnalle. Jos kissa ei tykkää tai se on vakavasti sairas, sen olo ei helpotu hieronnalla, vaan tuntemus on epämiellyttävä. Silloin hieronnasta on haittaa.

Kotioloissa hieronnan pitäisi olla kissalle vapaaehtoista, joten sitä ei saa pakottaa olemaan paikallaan. Kannattaa tutustuttaa lemmikki hierontaan useammalla kerralla. Jos kissa kokeilukerrasta toiseen kieltäytyy yhteistyöstä, on hieronta vain unohdettava. Kaikki eivät suostu hierottavaksi.


10. Mistä löydän ammattilaisen hieromaan kissaani? Entä missä kissa- tai ylipäätään eläinhierontaa voi opetella tai opiskella?

Erityisiä kissahierojia ei ole, mutta koirahierojia löytyy eri paikkakunnilta. Heillä saattaa olla tarjolla myös kissahierontaa, joten sitä pitää kysyä aina henkilöltä itseltään.

Eläinfysioterapeutit hoitavat kissoja ja heidän yhteystietojaan löytyy eläinfysioterapeuttien sivuilta tai paikallisilta eläinlääkäriasemilta.

Kissahierontaa itsessään ei mielestäni opeteta Suomessa, mutta eläinfysioterapeuttien koulutukseen kissojen terapia kuuluu. Eläinfysioterapeutit opiskelevat ensin ihmispuolen fysioterapeuteiksi ja jatkavat sitten erikoistumisopinnoilla.

Koira- ja hevospuolella pidetään lyhytkursseja kotihieronnasta (teoria + käytäntö). Kissojen kotihierontakurssi voisi olla yhtälailla kehiteltävissä. Kissojen omistajille löytyy hyvin vähän ohjeita hemmotteluhieronnasta ja sitä puutetta paikkaamaan olen koostanut tiiviin värikuvallisen pikkuoppaan. Siinä olevien perustietojen avulla pääsee kokeilemaan kissan hemmotteluhierontaa ja hieromaanhan oppii sitten vain hieromalla…
 


Kysymyksiin vastasi eläinfysioterapeutti Susanna Vartiainen, jonka ensimmäinen lemmikki oli lapsuuden Rivelino-kissa.

"Rivelinon katoaminen aiheutti pienelle tytölle niin voimakkaan surun, että seuraavina lemmikkeinä olivat (vähemmän itsenäiset) koira ja hevoset. Vasta aikuisiällä persoonallisten eläinystävien joukosta huomiota ovat kiinnittäneet myös kissat.”

Lue myös Susannan haastattelu kissojen fysioterapiasta. Potilasesimerkkinä on 12-vuotias maatilan kissa, jolla on kyynärnivelissä nivelrikkoamuutoksia. Mitäpä Susanna  tämän kissan tapauksessa tekisi? No, lue lisää  täältä.
 

Ja vielä:
Susanna kirjasi Nupero-kissan ajatuksia Kissakkaan Vieraskynä-palstalle. Nupero, nykyajan kulkukissa -kolumnin voit lukea täältä.

 

Kommentit  
+1 # Mari 20.04.2015 21:52
Viivi tykkää kovasti hieronnasta, kehrää ja tarpoo tassuillaan koko hieronnan ajan :)
Ilmoita ylläpidolle
+1 # Nina 21.04.2015 19:51
Meillä Nemi ja Piki hierovat meitä ihmisiä (puskemalla ja tarpomalla), joten olisi kiva joskus osata antaa vastapalvelus, josta ne nauttisivat. Päästä ja korvista hieronta onnistuu hienosti, mutta muualta eivät oikein välitä.
Ilmoita ylläpidolle
+1 # Tarja Tahvanainen 21.04.2015 22:42
Hermanni tykkäs.
Ilmoita ylläpidolle
+1 # Hanna Myller 08.01.2016 10:12
Kaksi kaksi kissaamme tykkäävät anturoiden sekä otsan, sil ken välistä hieromisesta.
Samoin masun silittely on heistä mieluista.
Ilmoita ylläpidolle

Sinulla ei ole oikeutta kommentointiin.

Ota yhteyttä, kehrää tai sähise: Palautetta, kas tai suoraan sähköpostilla info(miuku)kissakas.fi
Copyright © Kissakas, ellei toisin mainita